Als het verleden een leidraad is, maakt Apple zich op om zijn nieuwe iPhones in september te lanceren. Een aantal functionaliteiten zouden we graag bij de nieuwe iPhone zien, zowel in de software als in de hardware. Ze zijn inmiddels standaard bij Android-telefoons, maar nog niet te vinden op de toestellen van Apple.

Het is niet waarschijnlijk dat Apple functionaliteiten van Android-telefoons zomaar overneemt. Over het algemeen neemt Apple dingen alleen over, als de iPhone-maker het gevoel heeft dat een nieuwe functionaliteit meerwaarde heeft.

Neem bijvoorbeeld de Galaxy Note 8. Die had een irisscaner voordat Apple in de iPhone X een vergelijkbare FaceID-gezichtsherkenning aanbracht.

Of de kenmerken hieronder nu wel of niet in de nieuwe iPhone worden opgenomen, het zijn nuttige eigenschappen die verstokte Android-gebruikers zouden kunnen verleiden tot de aanschaf van een iPhone.


Het scherm staat permanent aan

Foto: Avery Hartmans/Business Insider

Android-mobieltjes van bijvoorbeeld Samsung en Google bieden al lang permanent informatie op het scherm – zoals de tijd, het weer en berichten –  zonder dat je het scherm hoeft te activeren. Zo kan je gemakkelijk even een blik op het scherm werpen zonder dat je moet stoppen met je bezigheden. Hoewel je deze informatie ook op een iPhone krijgt, moet je toch altijd even het scherm activeren, met het risico dat je afgeleid raakt.


Beter multitasken

Lees ook op Business Insider

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

De laatste iPhone-modellen hebben een groter scherm dan ooit tevoren. Dat is een uitgelezen kans voor Apple om hiervan gebruik te maken.

Android ondersteunt een splitscreenmodus al sinds 2016, waardoor je makkelijk kan multitasken. Het is mogelijk om meer dan één app op de iPad te gebruiken, maar deze functionaliteit heeft de iPhone nog niet.


Altijd snel opladen

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Apple ondersteunt snel opladen sinds de iPhone 8, maar je moet er een aparte oplader voor kopen.

Bij veel smartphones die op Android draaien, zoals de Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3 en de OnePlus 6T, krijg je een snellader bij aankoop van het mobieltje. Volgens het Japanse nieuwsblog Mac Otakara is het zeer wel mogelijk dat dit bij de nieuwste iPhone-modellen ook zo zal zijn.


Een minder opvallende inkeping

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Nu steeds meer mobieltjes aan de voorkant volledig uit scherm bestaan, proberen bedrijven een oplossing te zoeken voor de inkeping voor de camera en sensoren. Samsung maakt de inkeping in de Galaxy S10 al minder opvallend. En bedrijven als Oppo en Vivo voorzagen hun mobieltjes met camera’s die uit het apparaat tevoorschijn komen als ze nodig zijn.

We hopen dat Apple voor de nieuwe iPhone een oplossing vindt voor de inkeping en een strak scherm van hoek tot hoek kan bieden.


Een vingerafdrukscanner onder het scherm

Apple verwijderde de Touch ID-vingerafdruksensor bij de introductie van de iPhone X in 2017. Daardoor nam de schermgrootte toe, zonder dat de telefoon groter moest. Maar dat betekent ook dat je Face ID-gezichtsherkenning moet gebruiken als je geen cijfercode in wilt typen.

Android-mobieltjes, zoals de Pixel 3 en de Galaxy S10, hebben zowel een vingerscanner als gezichtsherkenning. Samsungs Galaxy S10 heeft een vingersensor onder het scherm, hoewel recensies suggereren dat die niet altijd betrouwbaar is.

Uit eigen ervaring ben ik van mening dat Touch ID sneller en beter werkt dan gezichtsherkenning. Daarom zou ik voor een nieuwe iPhone graag een vingerafdrukscanner én een volledig scherm van hoek tot hoek willen.