Crowdfunding gaat een grote toekomst tegemoet, denken sommigen. Het concept is dat bedrijven en geldschieters elkaar via een online platform kunnen vinden.

Investeerders kunnen zo op directe wijze een eigen project of bedrijf uitkiezen. Er is dus geen tussenkomst van een bankier nodig. De leningen via crowdfunding bieden vaak een aardige rente, afhankelijk van het risicoprofiel van de leningnemer.

De meeste crowdfundingplatforms bepalen aan de hand van geautomatiseerde checks en data de kredietwaardigheid van de lening, plus bijbehorende rente.

Hoewel het idee van crowdfunding veel belooft, is de omvang van de markt nog erg klein. In totaal is de markt voor Nederlandse crowdfundingleningen en -aandelen ongeveer 84 miljoen euro groot. Dit blijkt uit de laatste cijfers van Crowdfundmarkt.nl, een verzamelwebsite van alle AFM-geregistreerde crowdfundingsplatforms.

Wel is crowdfunding in Nederland groeiende. In het afgelopen halfjaar groeide de markt 33 procent. In totaal draaien er nu 548 projecten. In zijn overzicht rangschikt Crowdfundmarkt platforms die leningen of aandelen faciliteren voor Nederlandse bedrijven en projecten.

Niet meegenomen zijn de platforms waarop Nederlandse geldschieters bijvoorbeeld een boer in Colombia financieren, zoals onder meer Lendahand doet.

De Nederlandse crowdfundingmarkt wordt op dit moment gedomineerd door drie platformen. Op basis van de omvang vande financiering had Collin Crowdfund van januari tot en met juni het grootste marktaandeel (20 procent). Funding Circle verzorgde in deze periode het meeste projecten (marktaandeel: 29%).

(klik voor uitvergroting)

 

In het eerste halfjaar van 2017 zijn de branches Vastgoed en Horeca het populairst. Qua omvang financiering was de branche Vastgoed koploper (marktaandeel: 16%). Het grootste aantal projecten werd in de branche Horeca gerealiseerd (marktaandeel: 17%).

(klik voor uitvergroting)