Het VPRO-televisieprogramma ‘Zondag met Lubach’ won zondagavond de Gouden Televizierring voor het beste programma van Nederland in het afgelopen jaar.

Het programma kreeg maar liefst 47 procent van de stemmen en liet daarmee mede-genomineerden ‘Beste zangers’ en ‘Expeditie Robinson’ achter zich.

“Wat ontzettend terecht dat wij deze prijs hebben gewonnen”, grapte Lubach volgens persbureau ANP in zijn dankwoord.

“Ik moet natuurlijk veel mensen bedanken. Ik mag het natuurlijk allemaal presenteren, dat is te gek, maar achter de schermen ben ik ook heel belangrijk. Nee, serieus, voor alle cameramensen vind ik het geweldig dat ze met mij mogen werken”, vervolgde hij.

In een echt serieuze noot prees hij zijn medewerkers: “Deze mensen zijn het hart en de ziel van dit programma.”

Het satirische tv-programma is dankzij een aantal hilarische filmpjes ook buiten onze landgrenzen bekend, zoals deze zondag nog met filmpje dat de absurde voorliefde van Amerikanen voor wapens laat zien. Dit zijn de 5 beste filmpjes van het afgelopen seizoen van ‘Zondag met Lubach’:


5. Aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart deden maar liefst 28 partijen mee. Arjen Lubach bedacht een manier om al die partijen te onthouden met één lange frase waarin 15 nieuwe partijen voorkwamen. Van Jezus Leeft tot het Forum van Democratie van Thierry Baudet.


4. In een filmpje van drie minuten dat ook in de VS weer viral ging, toonde Lubach de absurditeit aan van het massale vuurwapenbezit in de VS. Volgens hem lijden Amerikanen aan Nonsensical Rifle Addiction, oftewel NRA. Dat is ook de afkorting van de National Rifle Association, de belangenclub die strijd voor het recht van burgers om vuurwapens te bezitten.


3. In maart stelde Arjen Lubach de problemen rond de sympathiek ogende verhuursite Airbnb aan de kaak. Volgens hem is “Airbnb gebruiken niet iets om trots op te zijn.”


2. Begin september scoorde het team van Lubach met een parodie op Game of Thrones. Op een onbekend YouTube-kanaal verscheen ineens een trailer van de nieuwe serie Westeros, dat claimde een spin-off te zijn van Game of Thrones. Dat filmpje werd miljoenen keren bekeken en over de hele wereld schreven sites over Westeros, maar het bleek uiteindelijk een stunt te zijn van Lubach.


1. Het best scorende filmpje van dit jaar was al direct bij de seizoensopening in januari ‘The Netherlands Second‘.  In een soort promofilmpje legt Lubach kort uit aan Donald Trump wat Nederland is, welke taal we spreken (‘It’s the best language in Europe’) en wat onze sterke punten zijn (de Afsluitdijk, ‘a great wall’). Overal in Europa werden daar vervolgens spin-offs van gemaakt. Van ‘Germany Second’ tot ‘Belgium Second’, maar het origineel blijft naar onze bescheiden mening het best.