Het Legatum Institute – een in Londen gevestigd onderzoeksinstituut – heeft deze maand zijn 10e jaarlijkse Global Prosperity Index gepresenteerd, een groot onderzoek dat de meest welvarende landen ter wereld op een rijtje zet.

De organisatie vergelijkt 104 variabelen om tot zijn lijst te komen en heeft die variabelen in negen subcategorieën. Eén van de belangrijkste componenten van de ranglijst is de kracht van de economie van een land.

De economieën zijn niet alleen naar grootte en sterkte gerangschikt, maar het Legatum Institute neemt ook factoren mee als openheid, de efficiëntie van de financiële sector en de economische kansen van de inwoners.

De index heeft de 149 landen in de wereld bekeken die voldoende gegevens beschikbaar hebben om vergelijkingen te kunnen maken. Wij hebben daar de 19 landen uitgelicht die het hoogst scoren in de subcategorie economie van de Prosperity Index.

Bekijk ze hier onder en het duurt wel even voor je Nederland tegenkomt:


19. Japan — Japan mag als je puur naar het BNP kijkt de derde economie ter wereld zijn, maar wordt al vele jaren geconfronteerd met stagnerende groei en inflatie, waardoor het land relatief laag staat op de lijst van het Legatum Institute.

Foto: Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan tijdens een sessie bij de jaarlijkse ontmoeting van het World Economic Forum (WEF) in Davos, 24 januari 2014. Bron: REUTERS/Denis Balibouse

18. IJsland — De economie van IJsland is één van de beste ter wereld, volgens het Legatum Institute. Maar het land heeft wel zo zijn problemen gehad. Tijdens de financiële crisis stond het bankensysteem op omvallen, waardoor er een bijna drie jaar durende stevige depressie werd veroorzaakt tussen 2008 en 2010.

Foto: Mensen demonstreren tegen de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson in Reykjavik op 4 april 2016 nadat door uit de Panama Papers bleek dat zijn vrouw een in een belastingparadijs gevstigd bedrijf bleek te bezitten met forse vorderingen op de omgevallen banken in het land. Bron: REUTERS/Stigtryggur Johannsson

17. Frankrijk — De tweede economie van de eurozone heeft te kampen met stagnerende groei sinds de schuldencrisis in 2009 uitbrak. De problemen worden nog verergerd door een enorm inefficiënte arbeidsmarkt die zich nauwelijks laat hervormen. Maar ondanks alles blijft Frankrijk toch een economische macht om rekening mee te houden.

Foto: La Défense in Parijs. Bron: pisaphotography / Shutterstock

16. België — De thuishaven van de Europese Unie heeft ook een hoge score in de subcategorie economie van het Legatum Institute. Het land haalde wereldwijd de krantenkoppen toen de bescheiden regio Wallonië dreigde de CETA-dela te verwerpen  — een belangrijk handelsverdrag tussen de EU en Canada.

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

15. Australië — De economie van Australië, één van de grootste op het zuidelijk halfrond, is voor zijn succes grotendeels afhankelijk van grondstoffen. Vooral ijzererts is een belangrijke bron van inkomsten. Australië heeft al meer dan 25 jaar geen recessie meer gehad en wist zelfs de zwaarste gevolgen van de financiële crisis buiten de deur te houden.

Foto: BI Australia/Atlas Iron

14. Verenigde Staten  — De grootste en krachtigste economie ter wereld is volgens het Legatum Institute niet de beste. Het staat hoog, maar de enorme inkomensverschillen blijven een gigantisch probleem in 'the land of the free'.

Foto: Fed-voorzitter Janet Yellen getuigt voor de The Banking Committee van de Senaat op Capitol Hill in Washington, 15 juli 2014. Bron: REUTERS/Kevin Lamarque

13. Canada — De noordelijke buurman van Amerika is voor zijn succes sterk afhankelijk van olie en zag de groei van het BNP stokken nadat de olieproductie in de provincie Alberta gestaakt moest worden vanwege forse bosbranden. Maar Canada blijft hoe dan ook een aantrekkelijke plek voor bedrijven en na de verkiezing van Donald Trump zouden veel Amerikaanse burgers overwegen ernaar toe te verhuizen.

Foto: Julian Finney/Getty Images

12. Finland — De papierindustrie heeft een belangrijk aandeel in het BNP van Finland, met dank aan de uitgestrekte bossen in het land. Finland staat bekend om zijn soms bizarre economische beleid en heeft de laatste jaren een groot experiment uitgevoerd met basisinkomens.

Foto: Een medewerker prepareert de skischans voor de World Cup Skispringen in Kuopio, 13 maart 2007. Bron: REUTERS/Bob Strong

11. Oostenrijk — Nog een Europees land in de top van de economische lijst van het Legatum Institute. Oostenrijk heeft de 29e economie ter wereld, ondanks dat het minder dan negen miljoen inwoners heeft.

Foto: Heinz-Peter Badar/Reuters

10. Groot-Brittannië  — Brexit mag dan volgens de verwachtingen de Britse economie hard gaan treffen, maar in grote lijnen blijft Groot-Brittannië economisch gezien een succesverhaal en zal in 2016 een snellere groei vertonen dan welke belangrijke economie ter wereld dan ook.

Foto: De skyline van Canary Wharf in Londen met rechts het HSBC-gebouw. Bron: Getty

9. Luxemburg — Beroemd als thuishaven voor bankiers en mensen die zo min mogelijk belasting willen betalen, stijgt Luxemburg ver boven zijn gewicht uit. Het land met minder dan 600.000 inwoners hoort bij de drie landen met wereldwijd het hoogste BNP per hoofd van de bevolking.

Foto: Daniel Biskup

8. Singapore — De Aziatische stadstaat is niet alleen een belangrijk financiëel centrum, maar ook één van de twee drukste havens ter wereld. In de haven van Singapore worden jaarlijks meer dan 32 miljoen containers verwerkt.

Foto: Suhaimi Abdullah / Getty Images

7. No0rwegen — De Noorse economie is grotendeels afhankelijk van de olie-industrie op de Noordzee en dat betekent dat het land sinds de olieprijzen in 2014 begonnen te dalen geconfronteerd werd met problemen. Maar het blijft toch een sterk land en het rijkgevulde staatsinvesteringsfonds leidt over de hele wereld tot jaloezie.

Foto: Reuters/Norsk Telegrambyra

6. Denemarken — Met een nominaal BNP van maar net iets meer dan 280 miljard euro is Denemarken één van de grootste 40 economieën ter wereld. Volgens de Gini-coëfficiënt van de Wereldbank is de inkomensongelijkheid het kleinst ter wereld.

Foto: REUTERS/Henning Bagger/Scanpix/Files

5. Duitsland — De drijvende kracht achter het beperkte succes van Europa in de laatste jaren moet nominaal gezien alleen de VS, China en Japan voor zich dulden. Duitsland is ook de derde exporteur ter wereld met een uitvoer met een waarde van bijna 1 biljoen euro per jaar.

Foto: ChinaFotoPress/Getty

4. Zwitserland — Zwitsers zijn met afstand de rijkste mensen van alle belangrijke economieën ter wereld. De economie van Zwitserland is sterk afhankelijk van de hoogontwikkelde financiële dienstverleningssector.

Foto: http://www.jamesedition.com/extraordinaire/swiss-bank-safe-with-money-729198

3. Zweden — Net als de buren in Scandinavië is Zweden een genereuze sociale verzorgingsstaat. Dat betekent dat de inkomstenbelastingen behoorlijk hoog liggen. Zweden was één van de eerste lande die experimenteerden met negatieve rente met als bedoeling de stagnerende inflatie een boost te geven.

Foto: REUTERS/Jerry Lampen

2. Nederland — Met een nominaal BNP van iets meer dan 738 miljard euro met slechts 17 miljoen inwoners stijgt Nederland ver boven zijn gewicht uit. Het idee van een aandelenmarkt zoals we dat tegenwoordig kennen is aan het begin van de 17e eeuw voor het eerst in Nederland ontwikkeld.

Foto: Bollenboeren zoeken dode bloemen in de Nederlandse tulpenvelden bij Noordwijk, 24 april 2010. Bron: REUTERS/Michael Kooren

1. Nieuw-Zeeland — De beste economie ter wereld volgens het Legatum Institute is zwaar afhankelijk van zijn melkindustrie en dan vooral van Fonterra, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor zo'n 30% van de zuivelexport ter wereld. Als het goed gaat met Fonterra, gaat het goed met Nieuw-Zeeland.

Foto: Eloy Alonso/Reuters