In welke steden op deze planeet houden de superrijken zich op? Dat houden luxe-makelaar Knight Frank en onderzoeksbureau Wealth-X bij.

Het jaarlijkse rapport omvat onder meer cijfers over de vastgoedmarkt, hoe welvaart ‘migreert’ en welke invloed de wereldpolitiek heeft op de verdeling van rijkdom.

De samenstellers richten zich op de ultra high-net-worth individuals (UNHWI): mensen die meer dan 30 miljoen dollar aan vermogen bezitten. De gedragingen van deze groep vormen de basis voor de stedenindex.

Daarin speelt per stad natuurlijk ook een rol hoeveel superrijken er nu al wonen en de te verwachten toename in de komende tien jaar. Private investeringen in vastgoed en het aantal business- en eersteklasstoelen aan boord van arriverende vliegtuigen tellen ook mee.


14. Seoul – De Zuid-Koreaanse hoofdstad is wellicht nog niet de meest verbonden stad voor de superrijken onderling, maar de potentie om flink te stijgen op deze lijst is er wel.

Foto: Guitar photographer/Shutterstock

13. Frankfurt – De stad in het midden van Duitsland mag dan klein van omvang zijn, Frankfurt is een financieel zwaargewicht. Met een aanstormende Brexit lijkt Frankfurt klaar om te profiteren van emigrerende bedrijven.

Foto: AP

12. Paris — De Franse hoofdstad is dit jaar uit de top 10 gezakt, maar blijft niettemin de tweede Europese stad op de lijst. Wellicht dat de levendige startupwereld de komende jaren wat nieuwe superrijken kan opleveren.

Foto: source Flickr/Vincent Angler

11. Sydney — Op het gebied van vastgoed staat Sydney op een vierde plek wereldwijd, maar de verbondenheid met de rest van de wereld zorgt dat de Australische metropool overall toch iets lager eindigt.

Foto: Flickr/Jason James

10. Chicago – De stad in het Amerikaanse middenwesten ziet het aantal vastgoedinvesteringen toenemen.

Foto: Brian Kersey / Stringer / Getty Images

9. Tokyo – De vergrijzing laat zich voelen in Japan, waar de woning- en kantoormarkt al jaren nauwelijks groeit. Daar staat dan weer wel een zeer goede bereikbaarheid tegenover.

Foto: REUTERS

8. Beijing — Qua netwerk heeft de Chinese hoofdstad niets te klagen en ook de toekomst ziet er goed uit voor Beijing. Maar het moet wel twee andere Chinese steden voor zich dulden.

Foto: REUTERS/Reinhard Krause

7. San Francisco – Silicon Valley is de reden dat San Francisco in deze lijst terechtkomt, want op de aspecten bereikbaarheid en verbondenheid scoort deze stad stukken lager.

Foto: source Shutterstock

6. Singapore — 's Werelds enig overgebleven stadstaat - sorry Monaco - is een speler van formaat, ondanks het bescheiden oppervlak. Daar komt nog bij dat het fungeert als een strategische springplank naar de rest van Azië - of andersom naar het Westen.

Foto: Joan Campderrós-i-Canas

5. Los Angeles — Los Angeles komt met stip binnen, waarmee het Dubai uit de hogere regionen van deze lijst duwt. De grootste stad van de Amerikaanse westkust scoort vooral goed op vastgoedgebied.

Foto: source Marshall Astor / Wikimedia Commons

4. Shanghai — De grootste gemeente ter wereld stijgt twee plaatsen op de lijst van Knight Frank omdat zorgen over China's economie onterecht bleken.

Foto: ChinaFotoPress / Getty Images

3. Hongkong — De vele expats in Hongkong maken het één van de meest diverse steden op aarde. De vermogensgroei in de markante havenstad is al jaren achtereen 10 procent.

Foto: Ronnie Chua/Shutterstock

2. New York — De informele hoofdstad van de wereld komt bovenaan uit in meerdere categorieën - zoals aanwezig vermogen en toekomstige superrijken - maar het verliest toch van de oude koloniale meesters.

Foto: kaysha/Flickr

1. Londen — Met vijf luchthavens is Londen de beste plek ter wereld om naartoe te vliegen. De superrijken profiteren van een gemak om zaken te doen en een politieke wind die hen gunstig gezind is.

Foto: Getty

LEES OOK: 12 dingen die je onbewust doet, waardoor mensen je meteen al niet mogen