De autobranche zal de komende jaren volop profiteren van de vergrijzing. Wat vooral ouderen kopen nieuwe auto’s. Dit jaar is de Renault Captur de populairste wagen onder 65-plussers.

Het Economisch Bureau van ING rekende voor dat het wagenpark in Nederland de komende tien jaar met 10 procent zal groeien tot 8,8 miljoen in 2025, waarbij ouderen de ,,stuwende kracht” zullen zijn, aldus ING maandag.

Volgens de bank heeft de huidige generatie ouderen vaker een rijbewijs dan eerdere generaties. Ook zijn ze welvarender en leven langer in goede gezondheid. Doordat ze langer zelfstandig wonen, biedt de auto hen de vrijheid te gaan en staan waar ze willen, meent ING.

Particuliere verkopen auto’s onoder druk

De autobranche heeft het in der crisisjaren zeer zwaar gehad, waarbij vooral particulieren afhaakten. De markt wordt sinds een aantal jaar sterk gedreven zakelijke auto’s, waarbij fiscale regels rond de bijtelling van leaseauto’s veel invloed hebben.

De economen van ING verwachten bijvoorbeeld dat de zakelijke markt dit jaar goed is voor 285 duizend nieuw verkochte auto’s, tegen 150 duizend particuliere wagens.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

autoverkopen

Dat vanaf volgend jaar scherpere regels gelden voor de bijtelling zal er volgens de bank voor zorgen dat er dit jaar extra registraties zullen zijn. Voor 2016 voorziet ING, na een trage start, 415.000 nieuwe registraties.

De groeikansen op de particuliere markt liggen vooral bij ouderen. De gemiddelde leeftijd van kopers van een nieuwe auto is inmiddels 57 jaar. Lees ook dit artikel op Z24, waaruit blijkt dat kopers van het merk Subaru gemiddeld het oudst zijn met een leeftijd van 64,9 jaar; Seat-kopers zijn gemiddeld het jongst.

Waar ouderen de automarkt een impuls geven, is het tegenovergestelde aan de hand bij jongeren. Geld is veruit de belangrijkste reden dat autobezit onder jongeren afneemt. Ook verstedelijking heeft een remmende werking.

Populairste auto's onder 65-plussers

De afgelopen jaren is het autobezit onder oudere generaties met 2,5 procent per jaar toegenomen, ook tijdens de crisis. ING verwacht dat de groei de komende jaren verder doorzet.

De meest populaire auto onder 65-plussers was in de eerste negen maanden van dit jaar de Renault Captur, gevolgd door de Toyota Yaris en de Nissan Qasqai.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

vergrijzing wagenpark

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl