De oudste restaurantgids van ons land kwam weer met een fijn lijstje: de Lekker500. Voor de 39e keer werd er door de redactie van het vakblad een lijst gemaakt met de vijfhonderd beste restaurants van ons land.

Ook dit jaar was er weer een miniem kwaliteitsverschil tussen de drie koplopers, maar uiteindelijk gingen Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes uit Kruiningen er met de eerste prijs vandoor.

Bekijk de rest van de top tien hieronder, en de overige 490 toppers in het magazine.


10. De Lindehof, Nuenen

de-lindehof

Dat topkok Soenil Bahadoer de smaken van zijn geboorteland Suriname toevoegt aan zijn Franse cuisine, is duidelijk te merken, aldus de juryleden van Lekker500. “Vooral de kruiden van zijn moeder. Je proeft dat in zijn rauwe en gebakken langoustines met zoetzure radijs en rettich en vinaigrette van Japanse pruim. Naast een in de schelp gebakken coquille met langdurig gegaard buikspek, pompoenstructuren en saus van gele spliterwten met specerijen. Welkom in de Top-10”, zegt het jurycommentaar.

 


9. De Lindenhof, Giethoorn

lindenhof lekker 500

Niet te verwarren met de nummer tien van deze lijst. In Giethoorn vind je dit restaurant met de keuken van Martin Kruithof. Voor de lasagne van ree met gekarameliseerde witlof en schuim van eekhoorntjesbrood, rijd je volgens de jury graag om.


8. De Bokkedoorns, Overveen

de-bokkedoorns-home-1

Dit restaurant tussen de duinen van Overveen was even uit de Top-10, maar is nu weer terug dankzij de nieuwe generatie. "Pascal Beeren en chef-kok Menno Post hebben het niveau van de keuken helemaal terug kunnen brengen. De sfeer is minder strak dan voorheen, de entourage geschikt voor uiteenlopende gasten", stelt het juryoordeel.


7. Ciel Blue, Amsterdam

2013-02-24 18:48:19 AMSTERDAM - De koks van het restaurant "Ciel Blue" gevestigd in het Okura hotel in hun door Paul Schulten ontworpen koksbuis tijdens de modeshow van de Nederlandse modeontwerper. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De jury noemt de Amsterdamse keuken van Onno Kokmeijer in het Okura Hotel "duur, maar elegant". Als je hier geen trek van krijgt: "Het vloeitje van rijst bijvoorbeeld, waarin tom yam van garnaal, komkommer, meloen en wakame moet worden gerold, is een goddelijke binnenkomer."


6. FG Restaurant, Rotterdam

FG Restaurant

François Geurds laat je volgens de jury voelen dat uit-eten een feest is. "Een symfonie van smaken, gedurfde vondsten, onverwachte sensaties en tongstrelende combinaties", zo zegt het juryrapport. "Geweldige gerechtjes, bijna achteloos geserveerd, alsof zoveel creativiteit heel normaal is."


5. Beluga, Maastricht

2012-11-26 00:00:00 MAASTRICHT - Hans van Wolde en Danielle de Boer van restaurant Beluga tijdens de uitreiking van de Michelin gids 2013. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Hans van Wolde doet het ook dit jaar weer goed in de lijst en de jury prijst hem om zijn onvervangbare 'hit me'. Een gerechtje van warme parmezaancrème met basilicum en ijs, afgesloten door een vlies van gedroogde tomaat en basilicum. Volgens de experts is het heerlijk, geestig en creatief.


4. Joelia, Rotterdam

ROTTERDAM - Chefkok Mario Ridder viert feest in zijn restaurant Joelia. Het restaurant in het Hilton Hotel aan de Coolsingel heeft een Michelinster toebedeeld gekregen. ANP MARTIJN BEEKMAN

Twee jaar geleden begon chef Mario Ridder in het Rotterdamse Hilton hotel. De jury was vooral te spreken over de harmonieuze gerechten, zoals de amuse van bietstructuren met een kerriecrunch.


3. De Leest, Vaassen

VAASSEN - Chef-kok Jacob Jan Boerma bereidt een kerstlunch in de keuken van driesterren restaurant De Leest. ANP REMKO DE WAAL

Jacob-Jan Boerma had al drie Michelinsterren en kan daar nu een top 3 notering in de Lekker500 bij optellen. Volgens de jury is de chef-kok gegroeid en heeft hij zijn smakenpalet en creaties verder ontwikkeld. "Zuren, daar gaat het vooral om, in vele soorten en gradaties."


2. De Librije, Zwolle

2014-11-18 12:47:01 AMSTERDAM - Jonnie en Therese Boer poseren voor de Waldorf Astoria, waar Librije's Zusje zit, de Amsterdamse dependance De Librije. Het restaurant ontving vanuit het niets twee Michelinsterren. ANP KOEN VAN WEEL

Jonnie Boer presteert volgens de jury op bijna on-Europees topniveau. Het oordeel: "Wij proeven beekforel met paddenstoelen, amandel, kokos en sherry. Een van de mooiste gerechtjes van dit jaar."


1. Inter Scaldes, Kruiningen

KRUININGEN - Portret van chef-kok Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia voor hun restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. De eerste plaats in de Lekker500 is opnieuw gereserveerd voor de Zeeuwse superchef. ANP ROBIN UTRECHT

De jury koos opnieuw voor de zaak van Jannis en Clauda Brevat als nummer één. Eerder stond Inter Scaldes al in 2014 en 2015 op de eerste plaats. De jury werd overrompeld door de verschillende smaken en texturen, zoals een brandade (puree van gezouten vis) van steur, muskaatdruif en Anna-kaviaar, opgediend in een soort Fabergé-ei. "Het is van een klasse die een vergelijkbaar bedrijf in Frankrijk al jaren geleden een derde Michelinster zou hebben opgeleverd", zo stelt het jurycommentaar.

LEES OOK: Neem een kijkje in het mooiste restaurant ter wereld van topkok Sergio Herman