Vlak voordat je een sollicitatiegesprek hebt, schieten er altijd vragen door je hoofd waarvan je hoopt dat ze niet gesteld gaan worden. Aan de andere kant zijn er vragen waarvan je juist wel hoopt dat ze aan bod komen.

Een van de dingen waar je tijdens een sollicitatiegesprek liever niet over praat is het ontslag bij je vorige werkgever. “Als het niet ter sprake komt, is het niet nodig om dit te vertellen”, aldus John Crowley, marketingspecialist bij People, een bedrijf voor dat software voor personeelsafdelingen levert.

Tegelijk merkt Crowleyt op dat werkgevers vaak willen weten waarom je vertrokken bent, of in ieder geval waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. “Probeer hoe dan ook te voorkomen dat je in een gesprek terechtkomt waarbij het alleen maar gaat over de vraag waarom je bent ontslagen.”

Vertrek bij oude werkgever

Mocht je onverhoopt toch in de situatie terechtkomen dat het over je vertrek bij de vorige werkgever gaat, dan bestaat de kans dat je jezelf moet verdedigen. Het gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk de vinger naar je oude werkgever wijst, en dat komt niet goed over.

“In plaats daarvan is het veel beter om je vertrek op een algemene manier uit te leggen. Vertel zoiets als: mijn vorige baan was toch iets anders dan ik me vooraf had voorgesteld, om volgende stappen te kunnen maken is het goed om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.”

Hieronder staan twee dingen die je volgens Crowley wel kan zeggen als het over ontslag gaat. Deze antwoorden werken alleen als je bent ontslagen voor iets kleins en je open kaart wil spelen met je eventuele nieuwe werkgever.

Als je echt een misdrijf hebt begaan werkt dit waarschijnlijk niet. Grote dingen komen tijdens een achtergrondonderzoek bijna altijd naar boven.

  • Ik ben ontslagen vanwege een persoonlijk conflict. Voor beide partijen was het beter om uit elkaar te gaan. Zoals u kunt zien in mijn cv is dit niet vaker voorgekomen. 
  • Persoonlijk ging het de afgelopen tijd niet goed met me. Ik kwam vaak te laat, maakte te veel fouten en had daardoor regelmatig conflicten met collega's. Waarschijnlijk heeft dit geleid tot mijn ontslag. Inmiddels heb ik mijn leven weer op orde en ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Zoals u kunt zien is dit niet eerder gebeurd tijdens mijn carrière, het was een incident. 

"Het is gebruikelijk dat werkgevers een referentie vragen aan je oude werkgever. Werkgevers zijn er echt niet op uit om slechte referenties te verspreiden, maar ze kunnen wel weigeren een referentie te geven. Als dat gebeurt, gaan er natuurlijk alarmbellen af bij een nieuwe werkgever", aldus Crowley.

"Als je tijdens je sollicitatiegesprek een goede indruk maakt en laat zien welke vaardigheden je allemaal hebt, hoeft een slechte referentie niet het einde te betekenen. Zorg ervoor dat het ontslag je niet gaat hinderen tijdens je gesprek, maar laat je kwaliteiten zien en voorkom dat je in kantoorpolitieke gesprekken verzeild raakt.''

Lees meer: