Koning Willem-Alexander hield maandag op Koningsdag een korte toespraak via de tv.

Thuisblijven op Koningsdag in coronatijd doen we voor onszelf, maar ook voor de zwakkeren in de samenleving én om de zorgprofessionals te ondersteunen, aldus de koning.

Uit een peiling aan Ipsos blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het optreden van de koning tijdens de coronacrisis waardeert.

Koningsdag tijdens de ‘intelligente lockdown’ is vooral een dag van thuisblijven.

Minister-president Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander via Twitter gefeliciteerd met zijn 53e verjaardag. Hij deed tegelijkertijd een oproep aan iedereen om op Koningsdag thuis te blijven.

Alle festiviteiten rond Koningsdag zijn afgelast in verband met de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Rutte wijst erop dat ook de koning zelf zijn verjaardag dit jaar thuis viert met zijn gezin. “Het mooiste cadeau dat wij hem kunnen geven, is om dat voorbeeld te volgen”, aldus de premier.

Het initiatief om vanaf 10.00 uur in Nederland gezamenlijk het Wilhelmus te zingen of te spelen, is op veel plaatsen opgevolgd. “Mensen hebben de laatste dagen een sprintje getrokken en zijn gaan oefenen. De actie is echt gaan leven in het land. We zijn blij dat we zo een bijdrage hebben kunnen leveren op deze dag”, zei Michiel Jongejan, woordvoerder van het Concertgebouworkest.

De hashtag die in het leven is geroepen, #Wilhelmus2020, doet het maandag goed op Twitter. De bladmuziek die het Concertgebouworkest online zette voor de actie, werd maar liefst 121.173 keer gedownload.

"Donderdag stond de teller nog op ongeveer 40.000 downloads", aldus Jongejan. "Belangrijk was ook dat de actie op NPO1 en NPO2 en op enkele radiozenders was te horen. We hebben miljoenen mensen bereikte met dit initiatief."

Toespraak koning Willem-Alexander

Om 12.00 uur hield koning Willem-Alexander een kort toespraak op televisie.

Dit is de volledige tekst van zijn boodschap.

"Heel hartelijk welkom op deze Koningsdag thuis.

Veel dank aan het Koninklijke Concertgebouw Orkest, voor het initiatief om met het Wilhelmus deze online dag te openen. Hoe bijzonder is het dat het gelukt is om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen en zo de basis te leggen voor velen, om door het hele land mee te kunnen zingen.

Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de aller, allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken. Zodat u later zich altijd zult herinneren, hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd.

Dat kan onder andere, door via Koningsdagthuis.nl uw activiteiten te uploaden en in beeld te laten brengen. Ik wil al diegenen die de website in korte tijd hebben neergezet, heel hartelijk bedanken. Zonder uw werk zou deze Koningsdag thuis veel minder het ‘wij’ gevoel hebben gehad.

Natuurlijk zouden we met de familie veel liever in Maastricht zijn geweest. Daar is maandenlang door vele enthousiastelingen keihard gewerkt aan een heel bijzonder programma en ook hen wil ik danken voor de grote inspanning die al geleverd was, voordat het trieste maar onvermijdelijke bericht kwam, dat dit jaar niet door zou gaan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en ‘leef Maastricht’ zit al in ons hart gesloten.

Zoals elk jaar verheugde ik mij intens op beelden van grachten, pleinen, straten en kermissen, grote massa’s mensen op de benen in dorpen, steden en de hagelwitte stranden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Nederlanders helemaal uit hun dak. Uitbundig feestvierend. Een van die dagen dat, ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, even niet opgaat voor anders zo nuchtere Nederlanders.

Maar, het heeft niet zo mogen zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid na morgen. Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag.

We doen het voor ons zelf, maar ook ter bescherming van de zwakkeren in de samenleving. En om de zorgprofessionals, na vele weken van uiterste inspanning, wat rust te gunnen. Rust die ze verdienen om bij te komen, en om zich klaar te maken voor de aankomende topprestaties die geleverd moeten worden om de uitgestelde medische zorg weer in te halen en ook onverhoopt voor het moment dat het virus weer de kop opsteekt en de ziekenhuizen weer volstromen met COVID-19-patiënten.

Vandaag zijn onze gedachten ook bij al die professionals die zich inzetten tegen corona en geen tijd hebben voor Koningsdag. Dank voor uw gigantische toewijding en doorzettingsvermogen.

In maart toonden wij ons respect voor de zorgprofessionals door op het balkon of op straat voor hen te klappen. Nu kunnen we ons respect tonen door vol te houden. Doe het voor jezelf en doe het voor hen.

En nu is het tijd voor feest. Koningsdag thuis. Hopelijk een onvergetelijke dag. Geniet ervan. Op afstand, maar samen. En, blijf gezond."

Waardering voor de koning

In deze crisistijd weten veel Nederlanders het optreden van koning Willem-Alexander te waarderen. Dat komt naar voren uit een enquête van Ipsos in opdracht van de NOS.

De koning krijgt als rapportcijfer een 7,7. Dat is het hoogste cijfer dat hij tot nu toe kreeg gedurende zijn ambtsperiode. Van de Nederlanders zijn acht op de tien tevreden met de manier waarop Willem-Alexander de afgelopen jaren heeft opgetreden.

Ruim driekwart heeft vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Hij wordt getypeerd als menselijk, betrokken en meelevend. Men is minder te spreken over zijn salaris, zijn ietwat stijve houding en zijn geërfde titel. Toch vinden zes op de tien Nederlanders dat de traditie van troonopvolging moet blijven voortbestaan.

LEES OOK: Wie komt er sterker uit de coronacrisis: de Europese Unie of het Amerika van Donald Trump?