• Amazon-oprichter Jeff Bezos gaf jaren geleden een advies dat nog steeds relevant is in de hedendaagse ontwikkelingen rond artificial intelligence
  • Toen hij nog CEO van Amazon was, werd hem vaak gevraagd wat er in de toekomst zou veranderen.
  • Volgens Bezos bouw je echter een lucratieve bedrijfsstrategie rond “dingen die stabiel zijn in de tijd”.
  • Lees ook: Dit zijn 8 tips van Amazon-oprichter Jeff Bezos over hoe je een bedrijf runt

Een zakelijk advies dat Jeff Bezos jaren geleden gaf , is nog even relevant in het AI-tijdperk.

Toen hij CEO van Amazon was, werd Bezos regelmatig gevraagd naar zijn voorspellingen over hoe de toekomst eruit zou zien. Hij gaf daar niet direct antwoord op, maar gaf er de voorkeur aan de vraag om te draaien.

“Ik krijg heel vaak de vraag: ‘Wat gaat er de komende tien jaar veranderen?’ En dat is een interessante vraag, het is een veel voorkomende vraag”, zei Bezos jaren geleden in een interview. “Ik krijg bijna nooit de vraag: ‘Wat gaat er de komende tien jaar niet veranderen?’ En die tweede vraag is eigenlijk de belangrijkste van de twee is, omdat je een bedrijfsstrategie kunt bouwen rond de dingen die stabiel blijven in de tijd.”

Bezos legde vervolgens uit hoe dat betrekking had op Amazon. “In onze tak van sport weten we dat klanten lage prijzen willen, en ik weet dat dit over tien jaar ook zo zal zijn”, gaf Bezos aan. “Ze willen snelle bezorging, ze willen veel keus. Het is onmogelijk om je over tien jaar een toekomst voor te stellen waarin een klant naar me toe komt en zegt: ‘Jeff, ik hou van Amazon, ik wou alleen dat de prijzen wat hoger waren’, of ‘Ik hou van Amazon, ik zou alleen willen dat je wat langzamer zou bezorgen.’ Onmogelijk.”

Is AI een blijvertje? Dan moet je er in investeren, volgens de filosofie van Jeff Bezos

Het advies van Bezos is nog steeds relevant in de context van de forse investeringen die bedrijven momenteel doen in toepassingen van artificial intelligence.

Onder meer socialmediabedrijf Meta zet zwaar in op generatieve AI met enorme investeringen die tot nu toe weinig winst opleveren. Daarbij moet het management een evenwicht vinden tussen pogingen om om het juiste paard te wedden voor de toekomst en de druk van aandeelhouders die snel rendement willen zien.

Het toepassen van het advies van Bezos op de AI-hausse betekent simpelweg dat je verwacht dat kunstmatige intelligentie voor altijd zal blijven bestaan, en dat je je daar nu op moet voorbereiden.

De medeoprichter van Amazon lijkt zelf optimistisch over kunstmatige intelligentie. "Als je het hebt over generatieve AI, grote taalmodellen, zaken als ChatGPT en de toekomstige opvolgers ervan, dan zijn dit ongelooflijk krachtige technologieën die binnenkort nog krachtiger zullen zijn. Als je iets anders gelooft, steek je je kop in het zand", aldus Bezos afgelopen december in een podcast-interview.

Hoewel er belangrijke veiligheidsrisico's aan artificial intelligence zijn verbonden, is het "waarschijnlijker dat AI ons zal helpen en zelfs zal redden, dan dat het ons uit balans zal brengen, zal schaden of ons zal vernietigen", zei Bezos in hetzelfde interview.

LEES OOK: AI-bedrijven zijn naarstig op zoek naar trainingsdata, maar lopen steeds vaker tegen rechtszaken over auteursrecht aan