Ondernemen op de plek waar je geboren bent, vraagt om een respectvolle werkwijze. Dat vinden Carina Bijl en haar man Arthur van den Berg. Ze bouwden een energieneutraal boetiekhotel op de plek waar de ouders van Carina jarenlang een strandwinkel runden en waar zij als kind is opgegroeid. “Deze plek is ons heel erg dierbaar dus daar willen we goed voor zorgen”, aldus Bijl.

Strandhotel Zoomers – dat afgelopen januari de deuren opende – staat op het strandplateau van Castricum aan Zee, vlakbij het gelijknamige strandpaviljoen dat het ondernemersechtpaar in 2007 overnam van de ouders van Carina Bijl. “De ligging aan het strand, naast een Natura 2000-gebied vraagt om een gebouw dat de omgeving respecteert,” vinden de ondernemers.

Het hotel – dat twaalf kamers heeft – is gebouwd met natuurlijke, duurzame materialen en systemen. Op de vloeren in de kamers ligt bijvoorbeeld marmoleum dat is gemaakt van cacoaschillen, een restproduct uit de cacao-industrie. Het pand heeft ook geen gasaansluiting maar wordt verwarmd door een enorme pelletkachel waar kleine houtkorrels in worden verbrand. Deze verwarmt ook grote boilers die voor warm water zorgen.


Gezonde bedrijfsvoering niet uit het oog verliezen


De plannen voor extra zonnepanelen op het dak van het hotel zijn tijdelijk stilgelegd. “Dat was een van de laatste projecten die we wilden doen maar toen kwam de coronacrisis”, vertelt Van den Berg. “We hebben er daarom voor gekozen om daar even mee te wachten. We zijn liever voorlopig iets minder energieneutraal dan gepland, dan dat onze bedrijfsvoering gaat wankelen omdat we per se nóg duurzamer willen zijn.”

Die crisis heeft er overigens minder ingehakt dan de ondernemers vreesden toen begin maart de lockdown werd aangekondigd. “Je betaalt bij ons meteen als je boekt en alle boekingen zijn non-refundable waardoor we ook tijdens de lockdown onze omzet vasthielden”, legt Bijl uit. “En afstand houden is bij ons nooit een probleem. We hebben namelijk  geen receptie; onze gasten checken in met een app en QR-codes. Onze gasten konden dus gelukkig blijven komen. De omgeving zorgt er bovendien voor dat je hier volledig kunt opladen om weer met hernieuwde energie naar huis te gaan en daar hebben veel mensen in deze stressvolle tijden behoefte aan.”


“Maar het blijft natuurlijk ook voor ons een heel lastige periode. Het strandpaviljoen dat normaal het hele jaar open is, is alweer een paar maanden dicht”, vult Van den Berg aan. “Het is uitdagend maar aan de andere kant dwingt zo’n crisis je ook om ‘echt weer te ondernemen’, om creatief te zijn. We hebben nu bijvoorbeeld onderin het hotel een pop up-restaurant opgezet voor onze gasten. En daar kunnen we een deel van ons strandpersoneel weer voor inzetten.”

Samenwerken maakt duurzame missie sterker


Bij hun strandpaviljoen voerden de ondernemers al eerder hun duurzame ondernemersvisie uit.  Het heeft zonnepanelen en een zonneboiler, het interieur is gemaakt van gerecyclede materialen en er wordt gewerkt met biologische en zo veel mogelijk lokale producten. “We werken ook samen met andere paviljoens aan het strand. We kopen bijvoorbeeld gezamenlijk in, wat ontzettend veel CO2-uitstoot scheelt”, vertelt Van den Berg.

De ondernemers weten zich in hun duurzame missie gesteund door ING. “Ook toen de coronacrisis zo vlak na onze opening losbarstte stonden zij vierkant achter ons”, stelt Bijl tevreden. “Omdat ze ons al kenden van het strandpaviljoen hadden zij er alle vertrouwen in dat het goed zou komen en dat was een fijn gevoel.”

Van der Berg benadrukt dat dat vertrouwen wederzijds is. “Tijdens de aanloop naar de bouw van ons hotel – dat door verschillende tegenslagen jaren heeft geduurd – heeft ING echt met ons meegedacht. Zij wezen ons bijvoorbeeld op de mogelijkheid van Groenfinanciering waardoor we onder meer de pelletkachel konden aanschaffen. Hun advies en steun maakten voor ons de weg vrij om een volledig zero footprint hotel te bouwen.”

Wil je weten wat ING voor jouw bedrijf kan betekenen als het gaat om verduurzamen? Lees hier meer of lees andere verhalen van ondernemers in de serie futureproof ondernemen.