Nervositeit op de beurs. De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager aan de laatste handelsweek van september.

De aandacht bleef uitgaan naar de handelsvete tussen de VS en China. Op het Damrak kreeg navigatiebedrijf TomTom opnieuw klappen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 0,2 procent in de min op 548,85 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 784,16 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

TomTom zakte ruim 4 procent in de MidKap. De Japanse autogigant Toyota gaat volgens persbureau Bloomberg Google toestaan smartphones te verbinden met auto’s van het merk.

Onlangs sloot Google al een samenwerking met een verbond van Renault, Nissan en Mitsubishi. Die samenwerking was een flinke klap voor TomTom, dat afgelopen week hard onderuit ging op de beurs en ongeveer een kwart van zijn marktwaarde verloor.

LEES OOK 4 redenen waarop Apple TomTom moet kopen

Wegvallen aanbod Iran kan olieprijs naar $100 per vat duwen

Grote oliehandelshuizen houden rekening met een olieprijs die kan stijgen tot 100 dollar per vat, vanwege het wegvallen van Iraanse olie door de Amerikaanse sancties tegen Iran.

De voorspellingen komen van de grote oliehandelaren Mercuria Energy Group en Trafigura Group. Volgens de kenners is er onvoldoende productiecapaciteit om het wegvallen van meer dan 2 miljoen vaten Iraanse olie op de markt te compenseren. In de zomer van 2014 bereikte de olieprijs voor het laatst een niveau van meer dan 100 dollar per vat.

Lees ook op Business Insider

Oliekartel OPEC hield samen met andere grote producenten zoals Rusland na een bijeenkomst op zondag de productie onveranderd. Daarmee negeerde de OPEC druk van de Amerikaanse president Donald Trump om de productie te verhogen om zo de prijzen te drukken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde maandagochtend 1,7 procent hoger op 71,98 dollar. Brentolie was 1,9 procent hoger op 80,32 dollar per vat.