Drie grote Amsterdamse beursfondsen kwamen donderdagochtend met de kwartaalcijfers naar buiten: energiegigant Shell, grootbank ING en speciaalchemiebedrijf DSM.

Een kort overzicht van de meest opvallende zaken

Shell: hogere olieprijs stuwt winst, kosten fors omlaag

Olie- en gasconcern Shell is in het derde kwartaal van 2017 op een fors hogere winst uitgekomen. Het bedrijf profiteerde van groei bij alle bedrijfsonderdelen dankzij gestegen prijzen van olie en gas, betere marktomstandigheden en een hogere productie.

Vergeleken met een jaar eerder lagen olieprijzen 16 procent hoger en gasprijzen 21 procent. Tegelijk wist Shell door verder bezuinigingen de kosten fors te verlagen, met 5 procent.

De totale productie aan olie en gas bij Shell nam op jaarbasis met 2 procent toe tot het equivalent van ruim 3,6 miljoen vaten per dag.

De winst, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten, klom zodoende met 47 procent tot 4,1 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder.

De resultaten liggen aanzienlijk hoger dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

VOLG hier de beurskoers van Shell op finanzen.nl

ING: minder geld in de stroppenpot, rentemarge omhoog

Ook bij grootbank ING een vooral positief verhaal. ING heeft afgelopen kwartaal de winst zien groeien. De bank kreeg er opnieuw meer klanten bij. Het financiële concern zag zijn wereldwijde klantenbestand daarbij met 400.000 stuks oplopen tot 36,9 miljoen.

Ook hoefde ING flink minder geld opzij te zetten voor slechte leningen. De voorzieningen hiervoor gingen met meer dan de helft omlaag naar 124 miljoen euro.

ING boekte in de verslagperiode een nettowinst van 1,38 miljard euro. Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende resultaat voor belastingen dikte met ruim 6 procent aan tot 2 miljard euro.

Hiermee presteerde de bank iets beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

VOLG hier de beurskoers van ING op finanzen.nl

Volgens topman Ralph Hamers plukte de bank in Nederland afgelopen kwartaal onder meer de vruchten van eerder doorgevoerde kostenbesparingen. ING is concernbreed nu ook nog bezig om zijn kosten omlaag te brengen, onder meer door duizenden banen te schrappen. In de komende jaren gaat het om totaal 7000 arbeidsplaatsen die komen te vervallen.

DSM: groei voedingsingrediënten en speciale materialen

Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal hogere resultaten behaald dankzij groei bij zowel de divisie Nutrition als het onderdeel Materials.

De omzet ging in de afgelopen periode op jaarbasis met 7 procent omhoog tot ruim 2,1 miljard euro. Bij beide onderdelen was sprake van een gestegen verkoopvolume. Wel had DSM enige tegenwind van negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat (ebitda) lag 13 procent hoger op 365 miljoen euro.

De resultaten zijn beter dan analisten in doorsnee hadden voorspeld.

DSM handhaaft zijn verwachtingen voor heel 2017, waarbij onder meer wordt gerekend op een dubbelcijferige groei van het bedrijfsresultaat.

VOLG hier de beurskoers van DSM op finanzen.nl