Snapchats moederbedrijf Snap waardeert haar aandelen voor een beursgang tussen de 14 en 16 dollar per aandeel, zo blijkt uit de documenten die het bedrijf donderdag inleverde bij de toezichthouder SEC.

Het bedrijf achter de vooral onder tieners razend populaire app wil zo’n 200 miljoen Klasse-A-aandelen uitgeven, wat een bedrag moet opleveren tussen de 2,1 en 2,3 miljard dollar.

De documenten bevestigen eerdere berichten van The Wall Street Journal en de Financial Times dat Snap zichzelf waardeert op een bedrag tussen de 19,5 en de 22,2 miljard dollar.

Snap kiest voor een beursnotering aan de New York Stock Exchange. Morgan Stanley is de belangrijkste begeleidende zakenbank. Andere deelnemende banken zijn Goldman Sachs, Barclays, Credit Suisse, JP Morgan, Allen & Company en Deutsche Bank.

Snap heeft nog steeds geen datum voor de beursgang gegeven, maar bronnen zeiden eerder tegen Business Insider dat het bedrijf in maart naar de beurs wil.

158 miljoen dagelijks gebruikers Snapchat

Snap, dat groot werd met de app waarmee je foto's en videoberichten kunt versturen die na korte tijd verdwijnen, omschrijft zichzelf als een 'camerabedrijf'.

In het laatste kwartaal van 2016 telde Snapchat zo'n 158 miljoen dagelijkse gebruikers. Snapchat verdient geld met reclame en draaide in 2016 een omzet van 404 miljoen dollar, een significante stijging vergeleken met de bijna 59 miljoen uit 2015.

Snap zegt het geld te gebruiken voor "algemene bedrijfsuitgaven zoals werkkapitaal, operationele uitgave en kapitaaluitgaven".

De onderneming voegt daar echter aan toe dat, hoewel het misschien "complementaire business, producten, diensten of technologieën" gaat kopen, niet inzet op grote materiële acquisities.

Topman Evan Spiegel houdt controle

Met de aankoop van Klasse-A-aandelen - waarvan er dus 200 miljoen worden aangeboden bij de beursgang - krijgen nieuwe aandeelhouders overigens geen inspraak of medezeggenschap.

Naast A-aandelen zijn er Klasse-B-aandelen, goed voor één stem, die je kunt omwisselen voor A-aandelen.

Dan zijn er nog Klasse-C aandelen. Die zijn uitsluitend voorbehouden aan de oprichters van het bedrijf,  bestuursvoorzitter Evan Spiegel en technologiebaas Bobby Murphy. Deze aandelen geven per stuk recht op tien stemmen.

Na een beursgang zijn de aandelen Klasse-C goed voor 88,5 procent van het stemrecht van de uitstaande aandelen.

"Daardoor hebben de heren Spiegel en Murphy zowel samen als afzonderlijk een beslissende stem in alle zaken die ter goedkeuring aan de aandeelhouders worden voorgelegd, waaronder de verkiezing, ontslag of vervanging van directieleden, elke fusie, overname of verkoop van Snaps activa. Wanneer het dienstverband van dhr. Spiegel of van dhr. Murphy bij Snap beëindigd wordt, dan hebben ze nog steeds een beslissende stem", zo luiden de documenten.