Opnieuw een drukke dag op de beurs met tal van grote bedrijven die met de jaarcijfers naar buiten komen: verzekeraars NN en Aegon zien de winsten terugvallen, terwijl biochemieconcern DSM een omzetstijging laat zien, ondanks stagnatie bij de vitaminieprijzen.

Voor beleggers hebben NN Group en DSM beide een stevig dividend voor beleggers in de aanbieding. Ook Aegon verhoogde het dividend, maar op de beurs daalde het aandeel donderdagochtend.

NN Group: eenmalige last zorgt voor rode cijfers, maar hoog dividend levert 5 procent rendement

NN Group heeft het afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Het negatieve resultaat werd grotendeels veroorzaakt door een eenmalige last vanwege het samenvoegen van de eigen leven- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. Ook de operationele winst van de verzekeraar liep iets terug. NN kondigde verder aan voor maximaal 500 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.

NN had eerder al aangegeven dat het een afschrijving moest doen van 852 miljoen euro. Onder de streep resteerde uiteindelijk een tekort van 533 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog sprake van een nettowinst van 700 miljoen euro.

De operationele winst kwam uit op 343 miljoen euro, tegen 345 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee presteerde NN duidelijk minder dan de gemiddelde verwachting van kenners. Volgens topman Lard Friese was vooral bij Japan Life, bij de vermogensbeheerder en bij de herverzekeringsactiviteiten sprake van enige tegenwind. Verder zei de topman dat het inpassen van de merken en activiteiten van het eerder overgenomen Delta Lloyd in die van NN vrijwel is afgerond.

NN trok ook de broekriem verder aan. In het slotkwartaal vorig jaar werd voor 20 miljoen euro structureel aan kosten bespaard. Daarmee kwam de totale besparing ten opzichte van boekjaar 2016 uit op 289 miljoen euro. Tegen eind 2020 wil NN structureel 400 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Volgens Friese is het besparingsdoel meermaals verhoogd.

NN wil zijn aandeelhouders belonen met een slotdividend van 1,24 euro per aandeel. Daarmee komt het totale dividend over boekjaar 2018 uit op 1,90 euro, wat gelijk staat aan 637 miljoen euro. Dat is 14,5 procent meer dan een jaar eerder. Het aangekondigde aandeleninkoopprogramma start op 1 maart.

Het dividend van 1,90 euro op jaarbasis komt afgezet tegen de openingskoers van NN van donderdag (+ 2,6 procent, 37,94 euro) neer op een dividendrendement van 5 procent.

De belangrijke kapitaalbuffer Solvency II pakte met 230 procent lager uit dan verwacht. Een kwartaal eerder stond de indicator, die iets zegt in hoeverre verzekeraars aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, nog op 239 procent. Volgens NN drukken onder meer veranderingen van belastingtarieven, negatieve marktontwikkelingen, het slotdividend en de beëindiging van zogeheten warrant-overeenkomsten dit percentage.

Aegon: kaarten tegen de borst over Vivat

Aegon heeft in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst geboekt. Het Nederlandse verzekeringsconcern kampte met tegenwind van ongunstige marktomstandigheden. Ook ging het resultaat omlaag door een eerder aangekondigde juridische schikking in de Verenigde Staten en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten.

De winst kelderde tot 253 miljoen euro, van bijna 1,5 miljard euro in de tweede helft van het voorgaande jaar. De resultaten worden wel enigszins vertekend door een forse eenmalige meevaller van zo'n half miljard euro in de vergelijkbare periode van 2017. Die had te maken met de Amerikaanse belastingverlagingen.

Maar puur kijken naar het nettoresultaat is in de ogen van topman Alex Wynaendts eigenlijk ,,appels met peren vergelijken''. Er speelden immers zoveel eenmalige posten. Zo gingen er ook lasten in de boeken om de komende jaren de kosten verder te kunnen verlagen.

De bestuursvoorzitter kijkt liever naar de kapitaalpositie en die is sterk gebleven. De buffer (Solvency II) kwam uit op 211 procent, waardoor Aegon het totaaldividend per aandeel met 2 eurocent, ofwel 7 procent, heeft kunnen verhogen ten opzichte van 2017.

Volgens Wynaendts was sprake van een uitdagende periode doordat de markten tegen het eind van het jaar flink omlaag gingen. ,,Dit had invloed op het beleggingsrendement van onze klanten en daarmee ook op de resultaten van onze dienstverleningsactiviteiten.''

Het onderliggende resultaat zakte in de laatste zes maanden van het jaar met 8 procent tot ruim 1 miljard euro, vooral door lagere resultaten bij de pensioenactiviteiten in de VS. De zogeheten overige lasten bedroegen alles bij elkaar 581 miljoen euro. Hierin zijn de schikkingskosten en het boekverlies meegenomen.

In de verzekeringswereld bestaat voortdurend veel overnamespeculatie. Wynaendts heeft eerder al eens aangegeven open te staan voor een overname van concurrent Vivat in samenwerking met een private-equitypartij. Tegen het ANP kon de topman niet zeggen of er al met partijen over een mogelijke deal gepraat wordt. ,,Aegon bekijkt alle opties'', is alles wat hij erover kwijt wilde.

Aegon heeft tevens nieuwe financiële doelstellingen voor de middellange termijn vastgesteld. Voor de jaren 2019 tot 2021 streeft het bedrijf naar een kapitaalaanwas van 4,1 miljard euro. Aegon mikt erop daarvan 45 tot 55 procent als dividend naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. Het rendement op eigen vermogen bedraagt naar verwachting meer dan 10 procent op jaarbasis.

Over 2018 keert Aegon in totaal een dividend van 0,29 euro per aandeel uit. Op basis van de openingskoers van het aandeel Aegon op donderdag (-2,7 procent, 4,49 euro) komt dat neer op een dividendrendement van bijna 6,5 procent.

DSM: dividend 25 procent hoger

DSM heeft in het vierde kwartaal een kleine stijging van de omzet genoteerd. Het speciaalchemieconcern kondigde bij de presentatie van zijn jaar- en kwartaalcijfers verder een aandeleninkoopprogramma ter waarde van een miljard euro aan en een verhoging van het dividend.

Het dividend voor heel 2018 gaat met 25 procent omhoog naar 2,30 euro. Op basis van de openingskoers van donderdag (+5 procent, 88,54 euro) komt dit neer op dividendrendement van 2,5 procent.

DSM zag de tijdelijke hogere verkoopprijzen van vitamines, waarvan het bijna een jaar heeft geprofiteerd, ten einde komen maar behaalde desondanks een omzetstijging van 1 procent tot 2,2 miljard euro. Als het effect van die vitamineboost een jaar eerder wordt weggelaten dan zou de omzetstijging 4 procent zijn.

De opbrengsten bij de voedingsmiddelentak stegen in het laatste kwartaal met 1 procent. Topman Feike Sijbesma spreekt van goede prestaties. Voor de divisie Materials, die een stabiele omzet boekte, wijst hij op moeilijke omstandigheden in sommige afzetmarkten.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 3 procent tot 370 miljoen euro. De nettowinst steeg met 45 procent tot 258 miljoen euro. DSM rekent voor 2019 op een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat van 5 tot 10 procent vergeleken met de cijfers van een jaar eerder zonder het effect van de vitamineboost.

DSM begint in het tweede kwartaal met de aandeleninkoop en heeft de intentie het uitstaande aandelenkapitaal te verkleinen. De inkoop staat los van kleinere incidentele aandeleninkoopprogramma's ten behoeve van uitkering van onder meer dividend in aandelen. Sijbesma zei in een toelichting dat het bedrijf nog voldoende financiële ruimte heeft voor fusies en overnames, naast het aandelenprogramma.