Hadden we je aandacht met de woorden ‘vliegtuig’ en ‘nanny’?

Nee, dit wordt geen verhaal dat te mooi is om waar te zijn. Sinds deze week zet Etihad Airways dagelijks de Boeing 787-9 Dreamliner in op de route Amsterdam – Abu Dhabi.

Een in-flight nanny is slechts één van de grote voordelen. En daar kun je dus ook gratis gebruik van maken als je economy class vliegt.

In 2016 vloog Etihad ook al met de Dreamliner van en naar ons land, maar dat was alleen in de zomer. Nu kunnen reizigers het hele jaar door gebruikmaken van het populaire vliegtuig met zijn Business Studio’s, Economy Smart Seats en internationaal geroemde service.

Toegegeven, een ticket kost je wel minstens 558 euro, maar daar zit dan ook alles bij inbegrepen. Iets dat we ons als ‘Nederland charter-land’ amper nog kunnen voorstellen.

Dat Etihad het model nu dagelijks inzet voor de Nederlandse markt, laat zien hoe belangrijk deze is voor de maatschappij. Business Insider kreeg een rondleiding door het nieuwe vliegtuig toen hij een paar uurtjes aan de grond stond in Amsterdam.


Sinds 1 september vliegt de Boeing 787-9 Dreamliner van Etihad van en naar Amsterdam.

Etihad Airways Amsterdam boeing 787-9 Dreamliner bezoek rondleiding

Lees ook op Business Insider

De vloot van Etihad Airways bestaat momenteel uit zestien Boeing 787-9 Dreamliners, opererend vanaf de thuisbasis Abu Dhabi. Deze vliegen naar veertien bestemmingen: naast Amsterdam zijn dat Amman, Beijing, Beiroet, Brisbane, Düsseldorf, Johannesburg, Perth, Riyad, Sjanghai, Singapore, Tokio, Washington D.C. en Zürich.

De luchtvochtigheid en -druk is goed geregeld waardoor je een stuk frisser op de plaats van bestemming aankomt, legt Jean Paul Drabbe – general manager Nederland van Etihad Airways – uit.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


Economy Smart Seats zijn comfortabel met een stoelbreedte van bijna vijftig centimeter. Dankzij de hoofdsteunen hoef je niet naast het raam te zitten om ergens met je hoofd tegenaan te kunnen hangen. En zo zijn er meer slimme oplossingen…

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner

Zo kun je de kussen aanpassen zodat ze in je nek passen en hebben oogmaskers een rode en groene stip zodat je kunt aangeven of je wakker gemaakt wil worden voor de maaltijden. Dit soort simpele innovaties zijn niet alleen nuttig, maar ook kostenbesparend voor Etihad.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


Met ruim 650 uur aan materiaal, wifi en live-televisie, zul je je niet snel vervelen. Anders dan veel andere maatschappijen kun je met het entertainmentsysteem gelijktijdig dezelfde film kijken, je device aan het scherm koppelen of chatten met iemand anders in het vliegtuig. “Handig wanneer je een leuke man op rij 3 stoel D spot”, grapt Drabbe, die vervolgens honderduit vertelt over hoe hij een wedstrijd van Ajax niet hoefde te missen tijdens een vlucht.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


Via een minikeukentje kom je in de zogenoemde ‘Business Studio’. Het keukentje werd zo ingericht dat het meer iets weg heeft van een hotellobby.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


In de Business Studio is alles zo ingericht dat je door kunt werken of even kunt uitrusten om daarna direct door te gaan naar je werk. Zo is er bijvoorbeeld een extra tafel, zodat je je laptop kunt blijven gebruiken tijdens het eten. Of geniet tussendoor van een stoelmassage.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


Omdat Nederlanders nu eenmaal een lang volk zijn, bevatten de ‘studio’s’ twintig procent meer ruimte en een bed dat volledig neer te klappen is. Mocht je er behoefte aan hebben, dan is er ook nog een topmatras beschikbaar, net als een pyjama, en maakt de stewardess je bed op. “Wat op de grond in een hotel kan, doen we ook in de lucht”, aldus de general manager.

etihad airways


Alle specificaties ten spijt, het is vooral de service van Etihad die het verschil maakt, aldus Drabbe. Zo is er een nanny aan boord om je te ondersteunen bij de zorg voor je kind (een rondleiding geven, schminken, flesjes warm maken, op je kind letten wanneer jij naar het toilet moet), is er een ‘food and beverage manager’ en een chefkok.

Etihad Airways Boeing 787-9 Dreamliner


Omdat iedereen zijn eigen anti-jetlag-methode heeft, kun je zelf aangeven wat en wanneer je wilt eten. Drabbe: “Zo kan het dus zomaar zijn dat jij aan je viergangendiner zit, terwijl je buurman aan zijn croissant met jus d’orange begint.”


LEES OOK: 11 handige reistips van stewards en stewardessen

MIS OOK NIET: 22 gerechten die iedereen een keer zou moeten proberen in zijn leven