De laatste begroting van het kabinet Rutte 2 en een andere koets. Dit is het programma van Prinsjesdag 2016

Prinsjesdag is niet alleen een ritje met een rijtuig, een hoedjesparade en een balkonscène. Het is in de eerste plaats de jaarlijkse dag waarop het staatshoofd in de troonrede de regeringsplannen voor het volgend jaar ontvouwt.

Tevens wordt de Rijksbegroting gepresenteerd met de miljoenennota, de toelichting op het financiële plaatje. Het wordt dinsdag de laatste keer voor het kabinet Rutte II, want volgend jaar zijn er verkiezingen.

Onvoldoende voor Rutte 2

Voorafgaand aan de vierde Prinsjesdag van het tweede kabinet Rutte zijn Nederlanders nog niet erg optimistisch over de Nederlandse economie en de impact daarvan op hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van de NOS, uitgevoerd door Ipsos.

Hoewel in vergelijking met vorig jaar minder Nederlanders hebben bezuinigd, is het dit jaar voor meer mensen moeilijk rondkomen. Vorig jaar kon 56 procent goed rondkomen; dit jaar is dat gezakt naar 50 procent. Bovendien merkt een meerderheid van de Nederlanders niets van een aantrekkende economie.

Lees ook: Mark Rutte: economie gered, maar je huis, pensioen en auto zijn er minder aan toe

Het rapportcijfer voor het kabinet blijft in de eerste drie kwartalen van 2016 stabiel. Het kan op dit moment rekenen op een onvoldoende: een 5,2. Er werden meer dan duizend stemgerechtigde Nederlanders ondervraagd.

Glazen koets

Den Haag staat op de derde dinsdag van september als vanouds in het teken van Prinsjesdag. Een dag vol tradities. Toch is de opening van het parlementaire jaar en presentatie van 's lands financiën deze keer anders dan anders. Koning en koningin maken de rit door de Haagse binnenstad nu met de Glazen Koets in plaats van de beroemde Gouden Koets. Die ondergaat de komende jaren namelijk een renovatie.

Verder is alles hetzelfde. Dat betekent weer duizenden langs de route die de Glazen Koets aflegt, fans van het Oranjehuis die voor dag en dauw de beste plekjes innemen om de koninklijke stoet te zien passeren en tot slot de balkonscène op Paleis Noordeinde.

De gemeente Den Haag adviseert bezoekers op haar website geen grote tassen of rugzakken mee te nemen. ,,Wie een rugzak meeneemt, kan er langer over doen om langs controles te komen. Neem liever een plastic of linnen tasje mee. Het zou zonde zijn als u door meerdere controles van uw rugzak net het passeren van de Glazen Koets mist", aldus de gemeente.

Troonrede

Koning Willem-Alexander spreekt iets na 13.00 uur de troonrede uit in de Ridderzaal. Hij wordt vergezeld door koningin Máxima. In de zaal zitten het kabinet, de leden van Eerste en Tweede Kamer, andere hoogwaardigheidsbekleders, maar ook gewone burgers. Afwezig dit jaar zijn minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij vertegenwoordigen Nederland deze week bij de Verenigde Naties in New York.

Om 15.00 uur is het dan de beurt aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om in de Tweede Kamer de begroting en de miljoenennota aan te bieden. Hij overhandigt ze in het traditionele koffertje.