Met de rakettest van afgelopen week liet Noord-Korea zien hard op weg te zijn met de ontwikkeling van een raket die het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Maar een klein detail op de beelden van de test wijst op een andere gevaarlijke ontwikkeling.

In tegenstelling tot eerdere raketten heeft de intercontinentale Hwasong-14 een ‘sluier’, een holle neus in plaats van een wat meer massieve, ontdekten analisten. Daardoor hebben de Noord-Koreanen meer ruimte in de neus, waar normaal gesproken de kernkop wordt geïnstalleerd.

Gewoonlijk worden zulke holle neuzen gebruikt om meerdere kernkoppen op de raket te monteren, stelt David Schmerler, verbonden aan het onderzoeksinstituut James Martin Center for Nonproliferation Studies, tegen Business Insider.

In het geval van Noord-Korea wordt die daar waarschijnlijk niet voor gebruikt, omdat het land nog niet in staat is om zulke kleine kernkoppen te maken dat er meerdere in één raket passen. Maar in de neus kan nu wel techniek worden geïnstalleerd die het veel moeilijker maakt om de raket uit de lucht te schieten.

FILE PHOTO: A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptor is launched during a successful intercept test, in this undated handout photo provided by the U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency. U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout via Reuters/File Photo

Foto: Een test van het Amerikaanse luchtafweergeschut. Bron: Thomson Reuters

Zo wordt het mogelijk om tientallen ballonnen in de neus te verwerken. Als de kop van de raket loskomt, blazen deze ballonnen zich op - inclusief de ballon rond de kernkop. De radar ziet dan tientallen ballonnen, zonder te weten in welke de kernkop precies zit.

Een raket uit de lucht schieten, wordt vaak vergeleken met een vliegende kogel raken met een andere kogel. Bedenk nu dat er tientallen kogels zijn, en de meeste zijn nep.

Volgens Schmerler heeft Noord-Korea nog niets gezegd over dergelijke technieken, maar de raket leent zich wel voor dergelijke maatregelen.

Bekijk in de video hieronder hoe de techniek precies werkt.