De koersen van veel cryptocurrencies staan op dit moment erg laag. Dat maakt de markt uitdagend en biedt beleggers de kans hun cryptoportefeuille uit te breiden.

Grote cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum behoren tot de kern van een cryptoportefeuille, waarna de portefeuille met altcoins aangevuld wordt.

Spreiding en periodiek beleggen vermindert het risico en beperkt mogelijke verliezen.

In vergelijking met voorgaande jaren lijkt de cryptomarkt zich op dit moment in een rustigere fase te bevinden. De volatiliteit is dit jaar afgenomen en de prijsbewegingen zijn minder extreem geweest. Deze stabiliteit komt onder andere doordat er nu meer institutionele beleggers op de markt zijn. Ook is er geen hype binnen de markt, wat de afgelopen jaren anders is geweest.

Zo’n periode biedt beleggers de ideale kans hun cryptoportefeuille op te bouwen of uit te breiden. Door de lage koersen kunnen beleggers meer cryptocurrencies kopen en het potentieel rendement op lange termijn vergroten. Op hetzelfde moment brengt deze periode ook extra uitdagingen met zich mee.

Lage koersen bieden langetermijnbeleggers extra kansen

Vergeleken met de voorgaande jaren staan de koersen van veel cryptocurrencies laag. Handelaren kunnen cryptocurrencies tegen een lagere prijs kopen dan tijdens piekmomenten, waardoor er een groter potentieel rendement te behalen valt. Deze periode lijkt dus een ideaal moment om de cryptoportefeuille uit te breiden.

Op hetzelfde moment is beleggen in deze periode ook extra spannend en uitdagend. Lage koersen kunnen namelijk gepaard gaan met onzekerheid over de toekomst van de cryptomarkt. Het is immers niet duidelijk of de koersen verder zullen dalen of wanneer de markt weer zal stijgen.

De kern van een cryptoportefeuille bestaat uit grote cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum

De kern van een cryptoportefeuille bestaat uit grote store-of-value cryptocurrencies. Dit zijn Bitcoin en Ethereum; beide hebben een beperkt aanbod, decentraal karakter en hebben invloed op de koersen van andere cryptocurrencies.

Het is belangrijk om eerst te bepalen welke cryptocurrencies de basis van de cryptoportefeuille vormen. Naast de kern bestaat een cryptoportefeuille uit altcoins, welke vaak meer risico met zich meebrengen dan de kern. Dat komt voornamelijk door de extreme prijsschommelingen van deze cryptocurrencies. Deze schommelingen zijn risicovol, maar bieden ook extra kansen.

Spreiding vermindert het risico en laat beleggers profiteren van de marktbewegingen

Door te spreiden over verschillende cryptocurrencies beperken beleggers het risico dat ze lopen en verminderen ze de impact van eventuele verliezen. Verliest een deel van de beleggingen hun waarde, kan dit verlies gecompenseerd worden door de andere beleggingen die beter presteren. Daarnaast profiteren beleggers middels spreiding van de positieve prestaties van meerdere cryptocurrencies.

Spreiden kan door in verschillende cryptocurrencies te beleggen, verdeeld over verschillende sectoren zoals web3, gaming, metaverse, DeFi (decentrale financiën) of betaaloplossingen. Beleggers kunnen hun vermogen ook over verschillende markten spreiden. Door naast crypto te beleggen in obligaties, grondstoffen of aandelen profiteren beleggers van de prestaties van verschillende beleggingsmarkten.

Periodiek beleggen is de veelgebruikte strategie van langetermijnbeleggers

Periodiek beleggen is een populaire beleggingsstrategie waarbij investeerders regelmatig kleine bedragen beleggen. Volgens deze strategie, die ook Dollar Cost Averaging wordt genoemd, kopen beleggers automatisch meer cryptocurrencies wanneer de prijzen laag zijn en minder cryptocurrency wanneer de prijzen hoog zijn.

Het voordeel van periodiek beleggen is dat beleggers hun risico spreiden en profiteren van marktschommelingen. Deze strategie is vooral populair onder beginnende- en langetermijnbeleggers.

Een andere manier om het risico te verminderen is door crypto bij een betrouwbare broker te kopen, zoals Bitvavo. Deze Nederlandse broker is volledig gereguleerd en biedt accountgarantie tot €100.000 wanneer cryptocurrencies door een onbevoegd persoon gestolen worden. Je koopt er meer dan 180 verschillende cryptocurrencies met onder andere iDEAL, Bancontact en PayPal.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo. Wil je zelf starten met crypto? Maak hier eenvoudig je account aan en begin met handelen.