Er was in 2013 slechts één EU-land dat een plusje ten opzichte van de begroting kon noteren. Luxemburg had een miniem overschot van 0,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat (pdf). In Duitsland waren de inkomsten en uitgaven van de overheid vorig jaar min of meer in balans.

Duitsland en Luxemburg zijn daarmee voor het tweede jaar op rij de braafste jongetjes van de klas.

Het aantal landen uit de Europese Unie zonder begrotingstekort blijft steken op twee. Daarmee blijven de huishoudboekjes ver verwijderd van het niveau van voor de crisis, toen 12 van de huidige 28 EU-landen geld overhielden aan het einde van het jaar.

Het hoogste tekort werd gemeten in Slovenië met 14,7 procent. Ook in Griekenland (12,7 procent), Ierland (7,2 procent) en Spanje (7,1 procent) was sprake van een relatief groot gat in de overheidsbegroting.

In Nederland kwam het overheidstekort in 2013 voor het eerst in 5 jaar tijd onder de Europese norm uit, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder al bekend. Het tekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 was dat nog 4,1 procent.

In navolging van het CBS stelt Eurostat wel dat het Nederlandse cijfer nog iets kan worden aangepast, omdat de precieze impact van de nationalisatie van SNS Reaal nog niet geheel duidelijk is. Het tekort kan hierdoor maximaal zo'n 0,3 procentpunt hoger uitvallen, schat het statistiekbureau.

Tekort eurolanden loopt terug

Het overheidstekort van de eurolanden is vorig jaar verder teruggelopen. In 2013 bedroeg hun tekort gemiddeld 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 3,7 procent een jaar eerder.

Voor de gehele Europese Unie werd een tekort gemeten van 3,3 procent, tegen 3,9 procent in 2012. Bij in totaal tien lidstaten bedroeg het overheidstekort meer dan de Europese begrotingsnorm van 3 procent.

De staatsschuld van de eurolanden nam afgelopen jaar wel toe. Eind 2013 bedroeg de schuld 92,6 procent van het bbp in het eurogebied, tegen 90,7 procent een jaar daarvoor. Voor de hele EU was de schuld 87,1 procent van het bbp, tegen 85,2 procent een jaar eerder.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl