Een advies slaan mensen steevast in de wind als ze rijker willen worden. Dat constateert geldgoeroe Ramit Sethi.

Hij schrijft al 15 jaar over persoonlijke financiën en merkt keer op keer dat zijn publiek vaak niet veel doet met één simpel advies: meer verdienen.

“Niemand wil het hebben over meer verdienen. En dat terwijl er zoveel manieren zijn om meer te verdienen”, zegt Sethi tegen Business Insider. De tweede editie van zijn bestseller I Will Teach You To Be Rich is (in het Engels) te krijgen vanaf deze maand.

“Meer verdienen is voor veel mensen lastig te verhapstukken, omdat ze er nooit echt bij stil hebben gestaan dat extraatjes binnenhalen een optie kan zijn.”

Vaak komt het neer op twee misvattingen, zo zegt Sethi. “Allereerst zeggen mensen: ‘Ik heb geen tijd’. Ten tweede klinkt het: ‘Ik heb geen idee’. De gebruikelijke uitvluchten. Maar als je het eenmaal doorhebt, kan het behoorlijk krachtig werken. Als je beseft dat je inkomen geen vast gegeven is, maar iets dat je kunt beïnvloeden, geeft dat een fantastisch gevoel.”

3 manieren om meer te verdienen

In de nieuwe editie van zijn boek beschrijft Sethi drie manieren om meer geld te verdienen. Als je uitgaat van werk in loondienst, kun je vragen om een loonsverhoging of op zoek gaan naar een beter betaalde baan. De derde mogelijkheid is een eigen bedrijf oprichten of te gaan freelancen (al dan niet naast je vaste baan).

Ga je voor een loonsverhoging, dan is het zaak om drie tot zes maanden voor je jaarlijkse functioneringsgesprek te beginnen met de voorbereidingen. "Stel eerst met je baas de doelen en criteria, om die vervolgens constant te overtreffen. Neem naar het gesprek een dossier mee, zodat je je verzoek voor dat hogere loon met feiten kunt staven."

"Die loonsverhoging gaat overigens niet om jou, maar om de waarde die je vertegenwoordigt voor je werkgever. Je kunt niet zeggen dat je meer geld nodig hebt, omdat je hogere kosten hebt. Daar geeft niemand om. Je kunt wel aantonen dat je werk bijdraagt aan het succes van het bedrijf en vragen om een eerlijke compensatie."

In het geval dat je werkgever niet echt de groeimogelijkheden biedt die je zelf zou wensen, is het wellicht tijd om verder te kijken. Dat kan zowel door helemaal te vertrekken en een nieuwe baan te zoeken of door een dag minder voor je baas te werken én voor jezelf aan de slag te gaan."

"Pas als mensen meer wíllen verdienen, komen ze erachter dat anderen bereid zijn om te betalen voor vaardigheden die ze al hebben."