2017 was het jaar van de cryptokoorts en staken meer dan een half miljoen Nederlanders geld in de bitcoin en andere cryptovaluta.

Medio 2018 is de cryptomarkt een stuk kleiner. De belangrijkste graadmeter, de bitcoin, was op zijn hoogtepunt bijna 20.000 dollar waard, maar is inmiddels gezakt naar rond de 7.250 dollar (per 3 september 2018).

Veel klassieke vermogensbeheerders staan vooralsnog nieuwsgierig aan de zijlaan toe te kijken. “We geven regelmatig presentaties aan vermogensbeheerders en dan is het interesseniveau doorgaans hoog”, aldus Boudewijn Rooseboom, oprichter van het Amsterdamse cryptofonds Cyber Capital dat uitsluitend belegt in cryptocurrencies. Klanten zijn vermogensbeheerders, family offices en vermogende particulieren.

Rooseboom begrijpt de afwachtende houding wel. “Beleggen in cryptovaluta is zeer risicovol. De markt is relatief klein en bijzonder volatiel. Cryptocurrencies worden nog niet echt goed begrepen en wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Het is nu eenmaal een ander spelletje dan wat de klassieke belegger gewend is.”

Al je geld in crypto steken?

Cyber Capital richt zich op de lange termijn, belegt op basis van de fundamentele analyse en is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Begin 2018 was het totale vermogen onder beheer 27 miljoen euro waard. Wie via Cyber Capital wil beleggen, moet minimaal 100.000 euro beschikbaar stellen.

Rooseboom gaat in op de diverse risicoprofielen: “De doorsnee belegger adviseren we om een allocatie te reserveren tussen de 1 en maximaal 5 procent van hun belegde vermogen. Afhankelijk van het risicoprofiel van de klant kan dat uiteraard omhoog. Ik ken ook genoeg beleggers die bereid zijn om 100 procent van hun vermogen in crypto te steken. Echter zullen wij dat altijd afraden.”

ICO’s

Zo’n 65 procent van het vermogen zit in de drie cryptomunten: ethereum, dash en bitcoin cash, een afsplitsing van bitcoin. Rooseboom: “Deze cryptomunten voorzien in de belangrijke blockchaininfrastructuur waarop startups hun decentrale applicaties bouwen. Hoe meer gebruikers, hoe veiliger en hoe waardevoller hun netwerken worden. We verwachten op de lange termijn meer rendement te behalen door in deze sterke fundamenten te beleggen, dan in een of andere hypemunt. Daarom investeren we ook pertinent niet in ICO’s.”

Hoewel cryptovaluta door wetgevers nog niet wordt gezien als een financieel instrument, kunnen crypto’s wel degelijk als nieuwe beleggingscategorie worden aangemerkt. Spreiden over verschillende categorieën, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, valuta en grondstoffen is één van de stelregels bij beleggen.

Het is zelfs cruciaal voor een optimaal portfolio, aldus John C. Boyle, oprichter van de tweede vermogensbeheerder ter wereld: Vanguard. Goud wordt al langer gezien als een contraire belegging. Bitcoin kan als digitaal goud diezelfde functie krijgen in de toekomst. In een land als Venezuela, met een zeer hoge inflatie, is bitcoin een veilige vluchthaven erkent zelfs de overheid daar.

Diversiteit

Een aantal marktanalisten en academici adviseert om een klein percentage in cryptovaluta te reserveren voor een gezond, gediversifieerd portfolio. Dat staat onder meer te lezen in deze white paper van professor bij de Johns Hopkins University en Levar Hewlett, risicobeheerder bij het Maryland State Retirement and Pension System.

Ook Sjoerd Klabbers, financieel econoom aan de Radboud Universiteit Nijmegen, concludeert dat een gemiddelde allocatie van tussen de 0 en 5 procent voor cryptomunten voor een effectieve spreiding zorgt. Een vergelijkbare conclusie trekt Alexander Eisl, van de Vienna University of Economics and Business, die in 2014 op een effectieve allocatie uitkwam tussen de 1,65 en 5 procent.

De klassieke belegger kan dus voorzichtig starten en deelnemen in één van de grotere cryptomunten uit de top 10. Hierin staan blockchainbedrijven die met hun ontwikkelde blockchainprotocol en bestaande use cases een vrij zekere belegging zijn voor de komende jaren.

Succesvolle portefeuilles kopiëren

eToro werkt actief aan dat kennishiaat door het concept van Copy Trading op haar platform te introduceren. Met Copy Trading kunnen cliënten portefeuilles van andere beleggers volgen, hun beleggingstransacties automatisch kopiëren en ook direct handelen.

Sinds de lancering is zo’n 78 procent van alle gekopieerde transacties bij eToro met winst afgesloten. Doordat de portefeuilles, risicoscores en resultaten van alle beleggers zichtbaar zijn, worden alle cliënten geholpen slimmere beslissingen te nemen bij de keuze wie te kopiëren.

Dit is het eerste artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 9 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.

Advertisement