Dinsdag kreeg de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de eerste 787-9 Dreamliner geleverd bij de Boeing Everett fabriek in Washington. Nadat het papierwerk was gedaan en een flink bedrag was overgemaakt naar Boeing, was het tijd voor de Australiërs om eindelijk hun vliegtuig te krijgen.

Maar eerst gaf vicevoorzitter Ray Conner van Boeing een sleutel voor de Dreamliner aan topman Alan Joyce van Qantas. Die gepolijste sleutel werd vergezeld van een Boeing 787-sleutelhanger en een juwelendoosje en hoort bij het 270,4 miljoen dollar (228,6 miljoen euro) kostende toestel.

De sleutel is puur ceremonieel en is niet nodig om het toestel te kunnen bedienen. Boeing doet dit soort speciale presentaties alleen bij bijzondere gelegenheden. En voor Qantas is dit zeker een bijzondere gelegenheid.

Qantas Boeing 787 Dreamliner

Foto: De nieuwe Boeing 787-9 van Qantas. Benjamin Zhang / Business Insider

De nieuwe Boeing Dreamliner is een van de acht die aan het eind van 2018 deel uit zullen maken van de vloot van Qantas. De toestellen spelen een grote rol bij de internationale uitbreidingsplannen van de luchtvaartmaatschappij.  Qantas gaat vier van de toestellen gebruiken voor non-stopvluchten tussen Perth en Londen. Dat wordt dan de eerste reguliere passagiersvlucht zonder tussenstops tussen Australië en Europa. (In 1989 heeft Qantas weleens een van zijn Boeing 747-400 jumbo’s direct van Londen naar Sydney gevlogen, maar dat was een publiciteitsstunt en er waren toen geen passagiers aan boord.)

“Een van de grote voordelen van de Dreamliner is dat het ons de mogelijkheid geeft nieuwe bestemmingen te bereiken”, vertelt topman Joyce in een interview met Business Insider. “Ook economisch gezien is het profijtelijk, want hij is 20 procent meer brandstofefficiënt en heeft veel lagere onderhoudskosten. Dat betekent dat we routes kunnen vliegen die we eerder niet konden nemen vanwege de afstand, maar ook vanwege economische redenen.”

“Voor Qantas betekent dat ook dat we ons kunnen bevrijden van het juk van de lange afstand die we nu eenmaal hebben”, voegt Joyce daaraan toe.

Lees ook op Business Insider

Qantas CEO Alan Joyce

Foto: Qantas CEO Alan Joyce met de Dreamliner-sleutel. Benjamin Zhang/Business Insider

De bijna 14.500 kilometer lange vlucht is qua afstand de derde reguliere commerciële vlucht ter wereld, na de vlucht van Air India van Delhi naar San Francisco (15.128 kilometer) en die van Doha naar Auckland in Nieuw-Zeeland van Qatar Airways (14.535 kilometer).

De route van Perth naar Londen overvleugelt de vlucht van Sydney naar Dallas, nu met 13.730 kilometer de langste van Qantas. Die vlucht wordt uitgevoerd met de superjumbo Airbus A380.

Qantas CEO Alan Joyce

Foto: Ray Conner (links) geeft Alan Joyce de sleutel. Benjamin Zhang/Business Insider

LEES OOK: Dit zijn de 13 meest extravagante vliegtuigen van wereldleiders en miljardairs