Wil je nog graag een Rolex, Audemars Piguet of een Breitling limited edition? Maar dan wel een enigszins betaalbare? Dan hoeft de zoektocht naar zo’n fraaie, tweedehands klok niet te starten bij gespecialiseerde winkels in de hoofdstad. Het aanbod van dit soort tijdloze horloges verschuift steeds meer naar digitale veilingen.

Er is voor ieder wat wils. De bijzondere modellen kosten ook gebruikt tienduizenden euro’s, met uitschieters tot een ton. Eenvoudigere horloges koop je al voor enkele honderden euro’s. Met een paar muisklikken, bied je mee en kun je eigenaar worden van een leuk vintage model.

Het aanbod van bijzondere horloges is bij BVA Auctions, de marktleider van online veilingen met ruim 5 miljoen bezoekers per maand, al enige jaren bezig met een opmars. “Dat is mede te danken aan de stijgende hoeveelheid ontnemingsmaatregelen”, vertelt Michael Bouland, die bij BVA verantwoordelijk is voor art & antiques.

Met ontnemingsmaatregelen pakt de politie crimineel vermogen af. Zo vallen dure klokken in handen van ‘Domeinen Roerende Zaken’, onderdeel van het Ministerie van Financiën. Deze instelling, die de goederen in beslag neemt en verkoopt, werkt samen met BVA Auctions. “Ook de overheid ziet dat onze veiling vaak het beste prijsresultaat oplevert.”

Verreweg het grootste deel van de horloges dat via BVA van eigenaar wisselt, komt van particulieren die bijvoorbeeld een erfenis hebben gehad – zo’n 85 procent volgens Bouland. Op de veilingen mengen handelaren én echte liefhebbers zich in de strijd als koper.

Een startbod van 23.000 euro

Het aanbod van BVA valt niet te voorspellen. En dat maakt het ook zo spannend, vindt Bouland. Geestdriftig vertelt hij over een collectie horloges van het merk Patek Philippe die afgelopen week onder de hamer ging. “Dat is een bijzonder merk, waar je moeilijk aan kunt komen. Echt iets voor de liefhebbers.” Het startbod van de duurste Grand Complications 5039 18kt gold bedroeg 23.000 euro. “Een koopje, want de nieuwwaarde van dit horloge is 45.000 euro.”

Deze horloges van het Zwitserse merk zijn tot ongenoegen van maffiosi goed geregistreerd. Ook vanwege de klassieke bouw van het horloge is deze minder in trek bij de boefjes. Bouland: “Ze houden van iets dat opvalt en iedereen kent, en dan hebben we het toch al snel over de merken Rolex, Audemars Piguet en Hublot.”

Lees ook op Business Insider

‘Ongelooflijke goede neppers’

Vanwege de sterke groei van deze veilingen heeft BVA twee eigen experts binnengehaald om de horloges te keuren: een voor oude, vintage horloges en een voor nieuwe. Dat is ook wel nodig, want er worden volgens Bouland ‘ongelooflijk goede neppers’ gemaakt.

Jaeger-Lecoultre Reverso Quantieme Perpetual 18kt pink gold ter waarde van 93.000 euro wordt op dit moment aangeboden.

BVA maakt na keuring foto’s waarbij je kunt inzoomen tot het kleinste detail, zodat er geen verrassingen zijn. “Mensen kopen daarom ook zonder het horloge fysiek gezien te hebben.” Voor wie de gedetailleerde foto’s en omschrijving niet volstaan, bestaat de mogelijkheid op afspraak de horloges te komen bekijken en vragen te stellen aan deze experts.

Goudbaren biedt BVA ook aan, al keurt het bedrijf die niet zelf. Als de zuiverheid niet in het goud is gelaserd en voorzien is van een keurmerk, dan stuurt BVA de goudbaar naar Edelmetaal Waarborg Nederland, onderdeel van Economische Zaken. Een test wijst dan uit hoe zuiver het goud is – van 33,3 tot 99,9 procent, wat correspondeert met de getallen 333 (8 karaat) en 999 (24 karaat).

Om je een idee van de prijs te geven: 25 gram goud van 24 karaat kost nu circa 35 euro. “Maar we zien vaak dat kopers meer betalen dan de goudprijs”, zegt Bouland. “Die speculeren op een prijsstijging. In de laatste veiling lag de prijs zelfs 12 procent boven de goudprijs.”

Meer over de veilingen

BVA Auctions veilt maandelijks bijzondere horloges op de laatste woensdag van de maand. Bijna wekelijks zijn er andere veiling van sieraden, juwelen en diamanten.  Hier vind je alle informatie. De veiling van de Jaeger-Lecoultre loopt tot 10 maart.

Dit is een artikel in een reeks over online veilen van BVA Auctions. BVA Auctions is Europees marktleider in online veilingen en expert in online veilen op het terrein van industrie, consumentenproducten, automotive, onroerend goed en kunst & antiek.