Het best betaalde entertainmentkoppel ter wereld sluit een hypotheek af voor een nieuw huis. Dat klinkt een beetje paradoxaal. Maar de lening van 53 miljoen dollar, omgerekend 46 miljoen euro, die popsterren Beyoncé en Jay-Z nemen, kan toch een slimme zet zijn.

De twee kochten een zeer riant huis met bijna een hectare aan grond in de buurt Bel Air, een populaire wijk onder vermogende inwoners van Los Angeles.  Totale kosten: 88 miljoen dollar, ofwel 74 miljoen euro.

Van dat bedrag legden ze twee vijfde contant op tafel. Hoewel ze ongetwijfeld nog méér cash op de bank hebben staan, sloten ze een monsterhypotheek af van 46 miljoen euro.

Het huis bestaat uit zes lagen die met glas omringd zijn en heeft maar liefst vier buitenzwembaden. De totale oppervlakte van bijna 2.800 vierkante meter omvat ook een eigen wellnesscentrum, een basketbalveld en een garage die ruimte biedt voor vijftien auto’s.

Meer dan een ton hypotheeklasten per maand

De koopakte en de overeenkomst met de bank zijn publieke documenten en daaruit blijkt dat het koppel per maand een afbetaling van 149.600 dollar moet ophoesten voor zakenbank Goldman Sachs, die de lening verstrekt. Ofwel, de hypotheeklasten zijn ongeveer 125 duizend euro per maand.

De Los Angeles Times schreef als eerste over de op het eerste gezicht bizarre hypotheek.

Het belangrijkste voordeel van een hypotheek is natuurlijk dat je niet meteen het hele huis zelf hoeft te financieren. Jay-Z en Beyoncé houden daarmee ten eerste geld vrij voor hun luxueuze levensstijl.

Lees ook op Business Insider

Geld vrij om te beleggen

Ten tweede geeft de hypotheeklening hen de mogelijkheid om te blijven beleggen in techbedrijven, omdat die waarschijnlijk meer rendement opleveren dan de rentes die ze zullen betalen op de hypotheek. Een omstandigheid die daarbij helpt, is dat de hypotheekrente in de Verenigde Staten bijzonder laag is op dit moment – net als in Nederland.

“Afhankelijk van waar ze in geïnvesteerd hebben”, zegt manager Robert Cohan van Carlyle Financial, “denk ik dat ze een enorm voordeel hiervan kunnen hebben. Het geeft ze flexibiliteit en ze zouden de hypotheek toch ook op elk gewenst moment kunnen afbetalen.”

Dat het beroemde tweetal al zakendoet met Goldman Sachs, maakt het voor de bank ook mogelijk om een dergelijke lening uit te schrijven. Cohan: “Hypotheken van deze omvang – 15 miljoen en meer – zal een bank alleen overwegen als er een al bestaande relatie is. Puur op basis van transacties zouden ze zoiets niet doen.”

Hypotheekrente: iets meer dan 3 procent

Voor de eerste vijf jaar ligt hun rente vast op 3,4 procent, daarna geldt een variabele rente, gebaseerd op de bancaire Liborrente. In deze periode hoeven Jay-Z en Beyoncé ook niet meer dan alleen de rente te betalen.

Ten slotte zoeken banken ook juist naar dit soort klussen, zegt Cohan. “Grote financiële instellingen zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs kapen dit soort cliënten bij elkaar weg, in de hoop om hun geld te managen en daarmee ook andere delen van die vermogens in beheer te nemen.”

LEES OOK: Dit betekent de dure euro voor de benzineprijs, de spaarrente en je hypotheek