Spyker-topman Victor Muller schermde met een fusie met een vliegtuigbouwer om het bankroet van zijn bedrijf af te wenden. Maar de partner in kwestie lijkt niet heel robuust.

In december kondigde Muller voor de zoveelste keer de wederopstanding van Spyker aan. De geplaagde maker van exclusieve sportwagens zou reïncarneren als producent van elektrische auto’s. Daartoe zou Spyker “fuseren” met een Amerikaanse bouwer van elektrische vliegtuigen, waarvan de “boeiende nieuwe duurzame technologie zijn weg zal vinden in toekomstige automodellen van Spyker”. Het bankroet van de automaker was van de baan.

Journalisten Robert van den Oever en Maarten van der Pas onthullen op hun Spyker-blog de naam van de vliegtuigmaker: Volta Volaré.

Veel onduidelijkheid

Het bedrijf uit de Amerikaanse stad Portland, maakt de GT4, een vierzitstoestel van koolstofvezel met een elektrische motor én een ‘range extender’ op brandstof. In 2012 maakte oprichter en directeur Paul Peterson bekend testvluchten te gaan uitvoeren met de GT4, maar het is onduidelijk hoe het staat met de ontwikkeling van het toestel. Volta Volaré reageerde nog niet op contactverzoeken van de Spyker-watchers.

Of er al toestellen zijn gebouwd en verkocht vermeldt het bedrijf niet op zijn website. Wel kun je er intekenen op een exemplaar, à 495.000 dollar. Ook is er een (nogal pixelig) filmpje van wat kennelijk een testvlucht is op Volta Volarés Facebook-pagina geplaatst.

Techniek in kinderschoenen

Elektrische vliegtuigen bevinden zich nog in een experimenteel stadium. In Duitsland wordt de e-Genius ontwikkeld door de universiteit van Stuttgart en in samenwerking met Boeing liet de universiteit van Cambridge een hybride vliegtuigje vliegen.

In vergelijking met dat vederlicht toestelletje doet de GT4 van Volta Volaré met zijn vier zitplaatsen nogal optimistisch aan. Muller zou de Spyker C8 Aileron elektrisch willen maken. Het is niet duidelijk of Volta Volaré techniek in huis heeft die makkelijk op auto’s toepasbaar is.

Lees ook op Business Insider

Kortom, is Volta Voltaré de robuuste, kapitaalkrachtige partner die Spyker nodig heeft om te overleven? Het lijkt er niet op, concluderen Van den Oever en Van der Pas.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl