Je kunt zelf een ’tiny house’ bouwen. Het gemiddelde minihuis is ongeveer 37 vierkante meter en kost een paar maanden om te bouwen – een beetje afhankelijk van het ontwerp – en kost tienduizenden euro’s aan materiaal.

Een start-up uit San Francisco genaamd Apis Cor claimt zo’n huis veel sneller te kunnen bouwen en voor een lagere prijs. Onlangs hebben ze hun eerste huis gebouwd vlakbij Moskou in minder dan één dag en voor omgerekend minder dan 9.400 euro aan materiaal.

Het geheim? Een 3D-printende robot.

Samen het het Russische bedrijf PIK Group maakte Apis Cor een huis op het testterrein ten zuiden van Moskou. Het Amerikaanse bedrijf schreef het programma voor het ronde huis. Een machine maakte de lagen cement om het huis vorm te geven.

ApisCor_febr_02

Foto: Apis Cor

De robot heeft ruimte gelaten tussen de binnen- en buitenmuur om deze te kunnen isoleren met een mix gebaseerd op polyurethaan.

ApisCor_febr_05

Foto: Apis Cor

Het team installeerde vervolgens de ramen en de afwerking, denk aan de vloer en keuken, en verfde het huisje geel. Na ongeveer 24 uur was het huis helemaal gebouwd.

Zo ziet het huis er van bovenaf uit:

Apis Cor house 2

Foto: Apis Cor

Het huis telt 38 vierkante meter en heeft een open lay-out. Dankzij een tussenmuur is de keuken toch een soort van afgeschermd van de woonkamer. Deze dient direct ook als slaapkamer dankzij een slaapbank. Er is een kleine badkamer in één van de nissen in het huis.

ApisCor_febr_15

Foto: Apis Cor

Het bedrijf zegt dat een huis bouwen met een robot veel efficiënter en goedkoper is dan een huis door mensen laten bouwen. De kosten van de materialen - inclusief fundering, muren, isolatie, afwerking en elektra - zijn iets minder dan 10.000 euro volgens de bedrijven.

"Het huis kan in iedere vorm gemaakt worden, ook in een rechthoek, omdat de technologie eigenlijk geen grenzen kent qua ontwerp. Behalve dan de wetten van de zwaartekracht", zegt Apis Cor op zijn website. "Dit betekent dat het tijd is om met zijn allen na te gaan denken over nieuwe, fantastische mogelijkheden in architectonische oplossingen."

Bekijk de video:

LEES OOK: Dit Rotterdamse huis is gemaakt van 15 ton bouwafval: glas, dakpannen en… toiletpotten