Zeker één persoon is om het leven gekomen door de vliegtuigcrash bij de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria. Dat meldt hulpverleningsdienst ER24, die niet in detail trad over de nationaliteit van het slachtoffer.

De hulpverleningsdienst sprak eerder over circa twintig gewonden.

Het gecrashte toestel zou binnenkort naar luchtvaartmuseum Aviodrome in Nederland komen. In het vliegtuig dat is neergestort in Zuid-Afrika zaten drie Nederlanders, allen medewerkers van Aviodrome. Zij raakten lichtgewond.

Tijdens het opstijgen voor een testvlucht crashte de Convair 340 vlakbij Wonderboom Airport niet ver van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. Het toestel zou een gebouw hebben geraakt en in brand zijn gevlogen. Zeker één persoon kwam om het leven. Ook raakten volgens een hulpverleningsdienst ongeveer 20 mensen gewond.

Aan boord waren volgens haar negen mensen. Behalve de drie Nederlanders waren dat twee Australische piloten en Zuid-Afrikaanse technici. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Schenking voor Aviodrome vanuit Zuid-Afrika

De Convair 340 uit 1954 was door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan luchtvaartmuseum Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zou het historische toestel deze week vertrekken op een reis dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport.

De kosten van 350.000 euro voor het gereed maken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en overtocht, waren voor rekening van Aviodrome. De komst van de Convair was een zeer welkome uitbreiding op de collectie vliegende vliegtuigen zegt Aviodrome, ‘omdat dit iconische toestel de opkomst van het (massa)toerisme typeert’.

Lees ook op Business Insider

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de behoefte aan toestellen die meer passagiers over grotere afstanden en met meer comfort konden vervoeren. Dit comfort werd gerealiseerd door de drukcabine, waardoor bijvoorbeeld boven slecht weer gevlogen kon worden.

Het Zuid-Afrikaanse Rovos Rail bood tot en met 2009 luxe ‘air safari’s’ aan in een Convair over het zuiden van Afrika. Dit deden ze in combinatie met georganiseerde treinreizen. Door diverse omstandigheden werd het toestel overbodig voor Rovos Rail en stond het te koop. In maart 2018 werd duidelijk dat de eigenaar de Convair een goede toekomst wilde bieden en daarom besloot hij het toestel te schenken aan Aviodrome.