Frans Timmermans gaat in Europa bijna twee keer zoveel verdienen als hij nu doet als minister.

Het maandsalaris van een vicevoorzitter van de Europese Commissie bedraagt ruim 23.000 euro per maand, oftewel ruim 270.000 euro per jaar. Het jaarsalaris van een minister komt uit op 144.000 euro per jaar.

Behalve op een salaris kan Timmermans in Europa ook rekenen op een toeslag voor het verblijf in het buitenland van 15 procent van het jaarsalaris. Daarbovenop komt een representatietoeslag van 911,38 euro per maand.

Timmermans wordt officieel de tweede man in de Europese Commissie achter voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar een invloedrijke portefeuille heeft hij niet gekregen, zoals Z24’s Thijs Peters uitlegt in dit stuk.

Installatievergoeding

Verhuiskosten en reiskosten van en naar Brussel worden ook vergoed. Timmermans krijgt voordat hij daadwerkelijk aantreedt ook twee maanden salaris als ‘installatievergoeding’.

Als minister van Buitenlandse Zaken krijgt Timmermans een vaste onkostenvergoeding van bijna 8000 euro per jaar. Daarnaast maakt een minister aanspraak op een aantal andere tegemoetkomingen voor bijvoorbeeld ziektekosten en voorzieningen zoals een dienstauto.

Salaris overige commissarissen

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, strijkt maandelijks 25.554,58 euro op als salaris. De EU-buitenlandchef, de Italiaanse Federica Mogherini, krijgt maandelijks 24.073,15 euro gestort. 'Gewone' commissarissen krijgen maandelijks bijna 21.000 euro.

Alle commissarissen betalen belastingen over hun salaris. Het belastingtarief loopt op van 8 tot maximaal 45 procent. Daarnaast is er een extra heffing (de zogeheten solidariteitsheffing) van 7 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl