Verhuizen bekent normaal gesproken: je oude huis achterlaten. Maar dat hóeft niet. Een nieuw klein huis, genaamd Koda, is speciaal ontworpen zodat het met je mee kan verhuizen.

Kodasema, een groep constructeurs uit Estland kan het huisje van vijfentwintig vierkante meter in zeven uur in elkaar zetten en heeft slecht vier dagen nodig om het weer uit elkaar te halen.

Het gemeubileerde huis kent drie verschillende modellen: “Koda for Living”, “Koda for Studying”, en “Koda for Working”. Je kunt het dus gebruiken als huis, klaslokaal of kantoor, weet Kodasema’s mede-oprichter Taavi Jakobson Business Insider te vertellen.

Vanaf eind 2017 kun je als Est één van de 150 Koda’s online bestellen, de prijs zal waarschijnlijk rond de €120.000 liggen. Volgens Jakobson bestaat de kans dat het bedrijf ook tiny houses in het buitenland gaat verkopen, afhankelijk of ze de productie kunnen bolwerken.


Eén zijde van Koda is gemaakt van vier lagen glas, dik genoeg om het huis weerbaar te maken tegen geluid en kou. Mocht je als eigenaar privacy willen, dan kun je de gordijnen sluiten.

koda-huis-tiny-house-home


Iedere kubus heeft vijfentwintig vierkante meter woonoppervlak.

each-cube-measures-just-269-square-feet-for-perspective-the-average-one-car-garage-is-around-200-square-feet


Alle drie de Koda-modellen worden gemeubileerd geleverd met ontwerpen van het Estlandse Floyd IFS.

all-three-koda-models-come-furnished-with-pieces-designed-by-the-estonian-manufacturer-floyd-ifs


Volgens Jakobson vind je in de Koda for Living alles wat je nodig hebt in een huis: een woonkamer, badkamer, keuken en bed.

jakobson-says-the-koda-for-living-has-everything-you-need-in-a-home-a-living-space-bathroom-kitchen-and-lofted-bed


De keuken heeft een oven, kookplaat, lades en kastruimte.

the-kitchen-has-an-oven-stovetop-drawers-and-cabinets


Rechts van de keuken vind je een deur die leidt naar een badkamer met toilet.

on-the-right-side-of-the-kitchen-a-door-leads-to-a-bathroom-with-a-toilet


En een douche.

and-a-shower


Wanneer je de trap naar boven neemt, kom je bij het riante bed uit.

if-you-climb-the-stairs-you-can-access-the-lofted-full-size-bed


Het huis is pre-fab, alle onderdelen worden dus gemaakt in de Kodasema fabriek in Harkujärve en op locatie in elkaar gezet. Het team verwacht tegen het eind van 2017 drie Koda's per week in elkaar te kunnen zetten.

the-house-is-pre-fabricated-meaning-its-components-are-all-built-at-kodasemas-factory-in-harkujrve-then-assembled-on-site-in-2017-the-team-expects-to-be-able-to-make-three-kodas-a-week


De onderdelen worden met een trailer getransporteerd en daarna door het team met een kraan in elkaar gezet. "Je kunt de unit opbouwen als een 3D-puzzle", zegt Jakobson.

the-parts-will-be-transported-to-sites-via-trailer-when-they-arrive-kodasema-will-assemble-the-building-by-crane-it-can-be-put-together-like-3d-puzzle-by-our-staff-jakobson-says


De zeventien centimeter dikke muren zijn gemaakt van betonnen, houten en composieten panelen. Het team legt zeil op het beton na het gieten, zodat de buitenmuren een aparte structuur krijgen.

the-7-inch-thick-walls-are-made-of-concrete-timber-composite-panels-while-casting-the-concrete-the-team-places-yacht-sails-on-top-to-give-it-a-lively-texture


De zonnepanelen op het dak produceren waarschijnlijk meer energie dan een unit in een jaar verbruikt, stelt Jakobson. Zelfs wanneer er in de winter weinig zon is, is er genoeg energie om de LED-verlichting te laten branden.

saved-energy-from-the-summer-can-light-the-homes-leds-1


Het Estlandse woord "Koda" verwijst naar de hutten die nomaden vroeger bouwden. Kodasema werkt eigenlijk op dezelfde manier met het Koda-huis, aangezien je dit huis óók eenvoudig in en uit elkaar kunt halen.

in-estonian-the-word-koda-refers-to-a-fast-built-hut-used-by-ancient-nomads-kodasema-wanted-to-repurpose-that-with-its-koda-house-since-it-allows-for-rapid-construction-and-disassembly


Wil je het huis verplaatsen, dan kun je Kodasema vragen om het huis af te breken, het te transporteren en ergens anders weer op te bouwen.

when-an-owner-wants-to-move-they-can-pay-kodasema-a-fee-to-take-the-house-down-transport-it-and-re-assemble-it-in-a-new-location


Een mobiel huis.

its-a-new-type-of-mobile-home

 

LEES OOK: Nooit meer een energierekening: dit houten huis in Limburg is geheel zelfvoorzienend