Beleggers reageerden maandag vrijwel niet op de het toch spectaculaire nieuws dat ING 7.000 banen schrapt en 900 miljoen euro per jaar wil besparen. De beurskoers bewoog maandagochtend nauwelijks.

Het aandeel ING schommelde een fractie na de opening, maar bleef hangen rond 10,99 euro, het slotniveau van vrijdag.

ING kondigde aan de komende vijf jaar 7000 banen te gaan schrappen, hoofdzakelijk in Nederland en België. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren. Ook kwam de bank met nieuwe doelen voor 2020.

De aandelenmarkt in Amsterdam is maandag iets hoger aan de nieuwe beursmaand oktober begonnen.

AEX vlak

De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 453,76 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 657,58 punten. In Parijs en Londen werden winsten van 0,3 en 0,8 procent geboekt. Frankfurt was dicht vanwege een nationale vakantiedag.

In de AEX ging biotechnologiebedrijf Galapagos aan kop met een plus van 2,6 procent. Philips stond 0,7 procent hoger. Philips zou gesprekken voeren met investeerder Apollo Global Management over een mogelijke verkoop van zijn LED-lampendivisie Lumileds.

Bij de kleine fondsen was Pharming een sterke stijger met een winst van ruim 12 procent. Het biotechnologiebedrijf kwam met cijfers over de eerste acht maanden van dit jaar, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering op woensdag. De inkomsten uit de verkoop van het middel Ruconest zijn flink gestegen. Pharming gaat de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika kopen van samenwerkingspartner Valeant.

Verder krijgen beleggers gegevens voorgeschoteld over de industriële bedrijvigheid in onder meer Duitsland, de eurozone en de Verenigde Staten.

Ook houden de markten de situatie rond Deutsche Bank in de gaten. Een gerucht dat de bank in de VS dicht bij een gunstige schikking zou zijn, zorgde vrijdag voor koerswinst op de beurzen. Maar inmiddels heeft het concern er alweer een nieuwe kopzorg bij: de bank is in Italië aangeklaagd in verband met het derivatenschandaal bij Banco Monte dei Paschi di Siena.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent op 47,98 dollar. Brent stond 0,4 procent lager op 49,99 dollar. De euro was 1,1232 dollar waard, tegen 1,1237 dollar bij het Europese slot op vrijdag.