Cremeren wordt steeds populairder. De optie passeerde het aantal begrafenissen in de VS in 2015 en maakt naar verwachting in 2020 meer dan de helft uit van alle manieren om afscheid te nemen van een overledene, volgens de Cremation Association of North America.

In Nederland is cremeren overigens nog populairder: crematies maakten in 2016 63 procent van het aantal uitvaarten uit; in 1980 was dat nog maar 35 procent, zo vermeldt Uitvaartinformatie.nl, dat zich baseert op cijfers van het CBS.

Een groeiend aantal mensen kiest er nu voor om in plaats van de as van hun geliefde in een urn te bewaren of uit te strooien, deze om te laten zetten in iets avontuurlijkers: het ‘omsmeden’ daarvan in diamanten.

Dat is mogelijk omdat koolstof het op een na meest voorkomende scheikundig element is in het menselijk lichaam en diamanten gemaakt worden door samenpersing van koolstof. Onderzoekers hebben de laatste jaren ook betere methoden ontwikkeld om kunstdiamanten in het laboratorium te maken.

Op zijn minst vijf bedrijven bieden een “herdenkingsdiamant” aan; Algordanza in Zwitserland is een van de marktleiders – ze levert diensten in 233 landen en het bedrijf vertelde Business Insider dat het in 2016 bijna 1.000 van dergelijke diamanten verkocht.

Algordanza beweert ook dat het als enige bedrijf in de branche zijn eigen laboratorium voor het creëren van diamanten uit asresten exploiteert. Er zouden wereldwijd twee van dergelijke laboratoria bestaan (de andere staat in Rusland).

"Het maakt het mogelijk voor mensen om hun geliefde voor altijd bij zich te houden", vertelde Argordanza-woordvoerster Christina Martoia aan Business Insider. "We brengen vreugde uit iets dat voor veel mensen veel verdriet betekende."

Bekijk hier hoe het bedrijf extreme druk en hitte benut om dode mensen - en soms dode dieren - om te zetten in blinkende diamanten in alle maten, vormen en kleuren.

Kelly Dickerson werkte mee aan dit artikel.


Een diamant maken van een overledene begint met een crematie. De aldus verkregen as weegt tussen de 225 en 450 gram, waarvan het grootste deel uit koolstof bestaat.

Foto: Een crematoriumoven in Boedapest, Hongarije. Bron: posztos/Shutterstock

De wijze van cremeren verschilt per cultuur. Sommige gebruiken voor langere tijd hogere temperaturen, waardoor er meer koolstof wordt omgezet in koolstofdioxide (wat betekent dat er mogelijk meer as nodig is om een diamant te vormen).


Martoia zegt dat Algordanza minimaal 45 gram as nodig heeft. "Dat is een soort magisch getal waarbij onze ingenieurs kunnen garanderen dat er genoeg koolstof is om een herdenkingsdiamant te maken", zegt ze.

Bron: Algordanza

Als het bedrijf as ontvangt van een klant stopt een technicus een klein deel in een speciale oven om te kijken of er genoeg koolstof in zit om een diamant van te maken. Als er onvoldoende koolstof is, kan de koolstof uit een haarlok het verschil goedmaken.


Als de as voldoende koolstof bevat, wordt dit eruit gehaald en gezuiverd van stoffen als zout. "We gebruiken chemisch zuur om onzuiverheden te filteren", zegt Martoia.


Dit verhoogt het percentage koolstof in de verwerkte as naar 99 procent of nog hoger.


De resterende 1 procent bestaat uit stoffen als borium, een element dat mensen helpt bij botgroei, het helen van wonden en het reguleren van met immuunsysteem.

Bron: Integrative Medicine: A Clinician's Journal


Borium is de stof dat de zeldzame blauwe diamanten in de natuur hun kleur geeft - en de reden waarom veel 'herdenkingsdiamanten' ook blauw worden.

Foto: Een ronde herdenkingsdiamant, gemaakt uit asresten van een dier. Bron: Algordanza

Bron: Gemological Institute of America


"De diamanten variëren van helder tot zeer diep blauw", zegt Martoia. "Hoe meer borium, hoe dieper het blauw."

Foto: Ronde herdenkingsdiamanten van Algordanza, gemaakt uit asresten van dieren. Bron: Algordanza

Ze voegt eraan toe dat het onmogelijk de exacte kleur te voorspellen die een herdenkingsdiamant krijgt.

"Maar een interessant punt is dat onze technici een relatie zien met mensen die chemotherapie hebben gehad. Hun diamanten worden gewoonlijk veel lichter." Dit komt mogelijk door het feit dat chemotherapie borium en andere belangrijke micronutriënten aan het lichaam onttrekt.


Als Algordanza as verwerkt, zegt Martoia, "is het bijna onmogelijk om borium te scheiden van de koolstof." Dat komt omdat de twee elementen vergelijkbare eigenschappen en massa hebben.

Foto: Borium en koolstof hebben een vergelijkbare massa en atomaire eigenschappen. Bron: Sandbh/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Om de koolstof verder te zuiveren naar 99,9 procent of meer stoppen technici het in een een 'cel' die ijzer en kobalt bevat. Deze helpen om vuile stoffen te verwijderen.


De cel, of capsule, bevat ook een kleine diamant die de koolstof helpt om te kristalliseren naar een ruwe vorm, omdat koolstof het best kristalliseert als het een bestaande diamant aanraakt. Dit betekent dat er later minder slijpwerk nodig is.

Bron: Algordanza

De laatste stap van het zuiveringsproces vormt het koolstof om in gladde laagjes grafiet, hetzelfde type koolstof dat in potloden zit. De microscopisch kleine, platte laagjes koolstof zijn een ideaal beginmateriaal om kunstmatige diamanten te maken.

Bron: Algordanza

Natuurlijke diamanten ontstaan uit koolstof die vastzit in lavalagen die ongeveer 1.500 meter diep in de aardkorst zitten.

Bron: Asbestos/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Om die omgeving na te bootsen, stopt Algordanza de capsule (die nu vol zit met grafiet) in een schijf en stopt deze in een machine die hoge druk en hoge temperaturen combineert.

Bron: Algordanza

De machine kan een capsule verhitten tot bijna 1.370 graden. Het perst de capsule bovendien met een druk van 61.000 kilo per vierkante centimeter.

Bron: Algordanza

Dat is vergelijkbaar met het gehele gewicht van het International Space Station dat drukt op de plaat van een polshorloge. En dat wordt verhit tot een temperatuur die nog heter is dan lava.

Bron: NASA

Afhankelijk van de door de klant gewenste grootte, kan het zes tot acht weken duren voor de machine het grafiet kan laten kristalliseren tot een diamant. "Hoe groter de diamant, hoe langer het duurt om die te laten groeien", zegt Martoia.

Foto: Een ronde Algordanza herdenkingsdiamant gemaakt van as van een dier. Bron: Algordanza

Als er genoeg tijd voorbij is gegaan, kraken technici het omhulsel van het grafiet.

Bron: Science Channel


Binnen wacht een ruwe, ongepolijste diamant.

Foto: Een Algordanza-herdenkingsdiamant gemaakt van dierenas. Bron: Algordanza

Sommige klanten kiezen voor de ruwe diamant, maar veel opteren voor het laten snijden en polijsten ervan door een juwelier in Zwitserland.

Foto: Een diamant wordt gepolijst. Bron: wideweb/Shutterstock

Algordanza's prijzen beginnen bij 3.000 dollar voor een diamant van 0,3 karaat. Martoia zegt dat klanten doorgaans kiezen voor een diamant van 0,4 tot 0,5 karaat, hoewel Amerikaanse klanten normaal gesproken vragen om grotere diamanten van 0,8 karaat.

Foto: Een ruwe Algordanza-herdenkingsdiamant gemaakt van dierenas. Bron: Algordanza

Maar Algordanza kan ze ook veel groter maken. Het bedrijf ontving onlangs een order van 48.000 dollar voor een diamant van 2 karaat. Na een groei van 10 maanden woog de gecreëerde diamant 1,76 karaat, maar het is nog steeds de grootste herdenkingsdiamant ooit door het bedrijf gemaakt.


Algordanza ontvangt niet alleen orders van menselijke as. "We kregen laatst de as van een Duitse herder binnen en nu hebben de as van een gecremeerde kat", zegt Martoia.

Foto: Een Algordanza herdenkingsdiamant, gesneden als een smaragd, gemaakt van asresten van een dier. Bron: Algordanza

LEES OOK: Dit Nederlandse bedrijf recyclet implantaten na crematie - het is een wereldwijd succes

MIS OOK NIET: Geef nooit op: hoe Peter Jan Rens het geld uitgeeft dat hij niet heeft