Als directeur-grootaandeelhouder van een BV moet je in 2015 weer opletten dat je als werknemer voldoende gebruikelijk loon krijgt. De regels van de fiscus voor 2015 zijn net weer wat anders dan in eerdere jaren.

Nog een kleine twee maanden te gaan en de boeken kunnen gesloten worden voor het fiscale jaar 2015. Voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV is het zaak op te letten dat ze als werknemer voldoende loon krijgen.

De Belastingdienst ziet erop toe dat een aanmerkelijkbelanghouder een loon krijgt dat normaal is voor het niveau van en de duur van diens arbeid. Het standaard minimum is voor 2015 vastgesteld op 44 duizend euro, net als in 2014. Maar daarmee is de kous niet af.

Gebruikelijk loon DGA

De fiscus kijkt ook naar het loon dat anderen met vergelijkbare werkzaamheden ontvangen. Zijn er andere werknemers die een hoger loon krijgen dan het fiscale normloon, dan wordt het gebruikelijk loon van de DGA voor 2015 gesteld op 75 procent van dat loon, met een minimum van 44 duizend euro.

Anders gezegd: zijn er werknemers die meer dan 58.667 euro verdienen dan komt de ondergrens voor het gebruikelijk loon van de DGA dus hoger te liggen dan 44 duizend euro.

Op deze regel zijn wel weer uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de DGA aannemelijk kan maken dat het gebruikelijk loon lager moet zijn, of als degene met de meest vergelijkbare werkzaamheden een lager loon krijgen. Op de site van de Belastingdienst zijn de regels rond het gebruikelijk loon hier te vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl