Direct geld overmaken van je spaarrekening naar een tegenrekening bij een andere bank duurt soms lang; zeker in het weekend. Bij Delta Lloyd kan dit nu direct. Er gelden nog wel beperkingen.

Niet alle spaarbanken bieden ook betaalrekeningen aan. Je hebt als spaarder dan een tegenrekening nodig bij een andere bank. Boek je een bedrag over naar deze rekening, dan kan het soms lang duren voor je erover kunt beschikken; zeker tijdens feestdagen of in het weekend. Dat is vervelend als je het geld snel nodig hebt.

Instant payment

Delta Lloyd Bank introduceert nu als eerste bank in Nederland de nieuwe service Instant Payment. Hiermee kunnen klanten van Delta Lloyd en Ohra direct spaargeld overboeken naar hun betaalrekening bij een andere bank, op elk gewenst moment van de dag en op alle dagen van het jaar.

De bank werkt hiervoor samen met het fintechbedrijf M2C Payments uit Hilversum, dat erin is gespecialiseerd om directe betalingen via elektronische kanalen van banken, zoals apps en websites, aan te bieden.

Alleen voor app

Er gelden nog wel beperkingen. De real-time betalingen zijn vooralsnog alleen mogelijk voor betalingen met de bank-app van Dellta Lloyd of Ohra. In de loop van dit kwartaal moet deze service ook beschikbaar komen voor online bankieren.

Overboeken kan bovendien alleen naar betaalrekeningen van de vier grootbanken: ING, Rabobank, ABN Amro en SNS. Volgens woordvoerder Marijke Peijnenburg van Delta Lloyd bedient de bank hiermee bijna alle klanten. Er zijn wel plannen om het aantal banken uit te breiden.

Verder mag je per overboeking maximaal 1.000 euro storten. "Het betreft een nieuwe service op het gebied van betalingsverkeer. Dit willen wij gefaseerd uitrollen. Dat past in ons risicomanagement-beleid", licht Peijnenburg toe.

Ook elders real-time

Ook bij andere banken moet het in de toekomst mogelijk zijn om 24 uur per dag, het hele jaar door real-time betalingen te verrichten, waardoor een betaling binnen vijf seconden is bijgeboekt. Nederlandse banken en DNB zijn sinds vorig jaar bezig hiervoor een nieuwe infrastructuur te ontwikkelen. Deze moet in mei 2019 gereed zijn.

Dit project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Marc Krabbenborg, medeoprichter van M2C (een afkorting van my two cents) zegt met diverse banken in gesprek te zijn over real-time betalingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl