Voor de laatste keer presenteert het kabinet Rutte II dinsdag de Rijksbegroting. En dus kan dit ook de laatste keer zijn dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met het beroemde koffertje naar de Tweede Kamer gaat. Want volgend jaar maart zijn er verkiezingen.

In het koffertje zit de Miljoenennota, de toelichting op het financiële plaatje van het kabinet. Gelet op de foto lijkt Dijsselbloem er zin in te hebben. Logisch, want het kabinet heeft goed nieuws te melden, zo bleek vorige week uit gelekte documenten die in handen zijn van RTL Nieuws en De Telegraaf.

“De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen”, aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota. “De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt.”

Vrijwel iedereen gaat er qua koopkracht in 2017 iets op vooruit. Daarvoor wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Verder blijft de consumptie van huishoudens stijgen en komt de inflatie uit op 0,5 procent (dit jaar naar verwachting 0,3 procent).

Een goednieuwsshow dus. Dat zal niemand verbazen in het jaar voor de verkiezingen.

LEES OOK: 6 jaar Mark Rutte – de economie is gered, maar je huis, auto en pensioen zijn er minder aan toe