• Voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve Bank van Boston zegt dat er meer onderzoek nodig is, voordat de VS een digitale munt kan introduceren.
  • Volgens Rosengren wordt er volop onderzoek gedaan naar een Amerikaanse digitale munt.
  • Hij ziet naast vele voordelen ook een mogelijke bedreiging voor de financiële stabiliteit.

Voorzitter Eric Rosengren van de Boston Federal Reserve Bank zegt dat er onderzoek wordt gedaan naar een eigen digitale munt van de centrale bank.

Volgens Rosengren analyseert de Amerikaanse centrale bank de gevolgen van een eigen digitale munt voor de VS, meldt persbureau Reuters.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat dit verkennend werk is. Elke beslissing over het verdergaan met zo’n munt hangt af van heel wat meer factoren dan alleen de technische haalbaarheid en implementatie”, zei  Rosengren tijdens een door Harvard Law School georganiseerd virtueel evenement.

Rosengren gaf aan dat een CBDC (Central Bank Digital Currency) kan leiden tot meer financiële inclusie, de kosten van internationale transacties terugdringt en meer flexibiliteit geeft voor monetair beleid, maar dat er ook nadelen zijn. Een daarvan is betreft volgens hem de financiële stabiliteit.

De Boston Fed werkt sinds augustus vorig jaar samen met het Massachusetts Institute of Technology om via het Digital Currency Initiative onderzoek te doen naar digitale munten.

Het onderzoeksproject bekijkt het gebruik van nieuwe en bestaande technologieën om een testplatform te bouwen voor een hypothetische digitale munt van de Amerikaanse overheid. De onderzoeksresultaten worden volledig openbaar en de broncode ook, zodat iedereen ermee kan experimenteren.

“Het is belangrijk om te begrijpen welke problemen een digitale munt van een centrale bank zou moeten oplossen en of andere technologieën die problemen goedkoper of efficiënter kunnen aanpakken”, zegt Rosengren.

Lees ook op Business Insider

CBDC’s zijn digitale munten die worden gesteund door nationale overheden. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie, een decentraal systeem om gegevens vast te leggen.

Een aantal centrale banken doet onderzoek naar CBDC’s vanwege de snel toenemende populariteit van cryptovaluta.

China is daar het verst mee. Het project voor een e-yuan loopt al sinds 2014. Vorige maand werden via loting 750.000 mensen uitgekozen die er betalingen mee mogen verrichten.

In april kondigde Noorwegen aan dat het verschillende mogelijkheden voor een digitale munt gaat testen, terwijl het Verenigd Koninkrijk zegt verkenningswerk te doen voor een mogelijke digimunt, die weleens de naam ‘britcoin’ zou kunnen krijgen.

LEES OOK: Zo rolt China zijn digitale munt uit – met de e-yuan kan de Chinese overheid alle geldtransacties volgen