• Volkswagen heeft een schikking getroffen met 91.000 Britse gedupeerden van het dieselschandaal van 2015.
  • De aanklagers waren allen Volkswagen-eigenaren en besloten samen een rechtszaak aan te spannen vanwege het gesjoemel door de automaker met de CO2-uitstoot van dieselmotoren.
  • Het is niet de eerste keer dat Volkswagen een schikking treft; het bedrijf betaalde de afgelopen jaren miljarden aan schadevergoeding door het schandaal.
  • Lees ook: Volkswagen wil Porsche naar de beurs brengen – analisten schatten de waarde op minstens €60 miljard

Volkswagen heeft een schikking getroffen van 193 miljoen pond, omgerekend 227 miljoen euro, met een groep van 91.000 Britse autobezitters vanwege het dieselschandaal. Zij hadden in 2016 gezamenlijk een rechtszaak aangespannen tegen Volkswagen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

Volkswagen zal ook vergoedingen betalen voor onder meer de juridische kosten van de aanklagers, maar zegt geen concessies te doen rond aansprakelijkheid. Het bedrijf stelt dat door de schikking hoge kosten voor rechtszaken en beroepsprocedures worden voorkomen.

“De Volkswagen-groep is blij dat we deze langlopende juridische procedure in Engeland en Wales hebben kunnen afsluiten”, aldus een verklaring van het bedrijf.

De autoproducent spreekt verder van een nieuwe mijlpaal bij het afsluiten van de “betreurenswaardige gebeurtenissen” rond het dieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Daarbij viel met speciale software de uitstoot van dieselauto’s bij testen lager uit dan die in werkelijkheid was.

Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd miljarden aan schikkingen en boetes moeten betalen door het gesjoemel. Al ontving Volkswagen zelf vorig jaar 288 miljoen euro in schadevergoeding van verschillende oud-bestuursleden door het schandaal.

Het advocatenkantoor dat de klagers heeft bijgestaan zegt trots te zijn op de bereikte deal met Volkswagen. "De schikking maakt een lang, complex en duur proces overbodig en we zijn blij dat we deze regeling voor onze klanten in de massaclaim bereikt hebben."

LEES OOK: De dieselauto sterft een stille dood – vraag naar de kilometervreter in vrije val