• Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gaat samen met zangeres en influencer Famke Louise een coronacampagne beginnen.
  • Gommers groeide door zijn menselijke optredens tijdens de coronacrisis uit tot een alom geliefd expert.
  • De ic-arts studeerde in Gent, schroomt niet om zijn emoties te tonen en werd tijdens een Kamerdebat ‘misbruikt’ door minister Hugo de Jonge.

Diederik Gommers is als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care een bepalend gezicht geworden tijdens de coronacrisis. De ic-arts is lid van het Outbreak Management Team en heeft in die hoedanigheid ook meerdere malen de Tweede Kamer ingelicht over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Maar Gommers is ook een graag geziene gast in talkshows en heeft zich daardoor opgewerkt tot Bekende Nederlander. Hij is naar eigen zeggen een soort nationale troetelbeer geworden.

Het is inmiddels al nieuws als Gommers met autopech langs de weg staat. Nu lanceert hij samen met zangeres Famke Louise een coronacampagne waarin influencers en jongeren de kans krijgen om kritische vragen te stellen aan experts. Ook brengt het duo samen mondkapjes op de markt.

Gommers sprak Famke Louise eind september vaderlijk toe tijdens een optreden in de talkshow Jinek toen ze zich onder de hashtag #ikdoenietmeermee had afgekeerd van alle coronamaatregelen. Een dag later kwam de zangeres daar op terug en deze week bracht ze een bezoek aan het Erasmus MC van Diederik Gommers.

Gommers zegt tegen het magazine Medisch Specialist dat hij zich erg bewust is van de rol die hij vervult tijdens deze crisis: "Mensen luisteren in tijden van grote onzekerheid graag naar deskundigen, je mening doet ertoe."

Dit zijn vijf opmerkelijke momenten uit het leven van IC-arts en corona-BN'er Diederik Gommers, waarbij de nadruk uiteraard ligt op de crisis van het afgelopen halfjaar.


Hij is uitgeloot voor de studie geneeskunde in Rotterdam

Koning Willem-Alexander op bezoek in het Erasmus MC van Diederik Gommers. Foto: ANP/Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander op bezoek in het Erasmus MC van Diederik Gommers. Foto: ANP/Patrick van Katwijk

Diederik Gommers wil al van jongs af aan arts worden en heeft daar veel voor over. Na het afronden van zijn atheneum aan het Maurick College in Vught denkt hij in 1982 geneeskunde te gaan studeren in Rotterdam. Maar hij wordt uitgeloot.

Volgens de Volkskrant schakelt hij daarna gelijk door en gaat hij naar Gent om daar de opleiding te volgen. In zijn vierde studiejaar komt hij alsnog in het Rotterdamse Erasmus MC terecht, waar hij nu nog altijd werkt.

Pas later in zijn loopbaan maakt Gommers de overstap naar intensive care. Hij volgt aan het begin van de eeuw de IC-opleiding in Amsterdam en klimt na zijn terugkeer in Rotterdam als intensivist op tot hoofd van zijn afdeling.


Hij maakt direct aan het begin van de coronacrisis indruk door zijn menselijke optredens

Diederik Gommers met RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: ANP/Bart Maat
Diederik Gommers met RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: ANP/Bart Maat

Zijn academische carrière bestrijkt enkele decennia en sinds 2016 is Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. Maar Nederland leert Diederik Gommers pas kennen als IC-afdelingen in maart dreigen vol te stromen met coronapatiënten.

Gommers waarschuwt al snel voor de druk op de ziekenhuizen en schroomt niet stil te staan bij de emoties van zijn personeel: "Ik heb afgelopen week op mijn intensive care rondgelopen en ik keek naar rechts en daar stond in de hoek een verpleegkundige te huilen. Omdat het gewoon niet goed ging", zegt hij op 3 april bij de talkshow Jinek.

Als dreigt dat er gekozen moet worden voor wie wel en voor wie geen plaats is op de intensive care – triage – laat hij bij Op1 merken daar diep door geraakt te worden: "Alleen het denken daaraan al… daar wil je niet aan denken. Ik heb heel wat traantjes gelaten de afgelopen weken", zegt hij. "Je wilt niet in die positie komen, als je eraan gaat denken is het zo onwezenlijk. Wij zijn nooit opgeleid om dit soort dingen te doen."


Hugo de Jonge 'misbruikt' Gommers tijdens een Kamerdebat

Gommers ontvangt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe bij het Erasmus MC. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.
Gommers ontvangt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe bij het Erasmus MC. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

In maart 2020 debatteert de Tweede Kamer over de coronacrisis. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan niet beloven dat er aan het eind van de week genoeg ic-bedden zijn. Dat leidt tot irritatie bij Kamerleden.

Daarop wordt Gommers nog tijdens het debat gebeld door een ambtenaar van VWS. "Hugo de Jonge moet weten of er aanstaande zondag 1.600 bedden zijn. Of ik dat even wilde beloven", vertelt Gommers daarover tegen de Volkskrant. "Ik zei: luister, ik zit toch niet in de Kamer, wat denk je zelf? Ik dacht: ik word hier in de maling genomen. Maar nee, ze moesten weten of ik dat wilde zeggen. Toen dacht ik: het moet dan maar. Als dat zo ongelooflijk belangrijk voor De Jonge is, dan zeg ik wel dat er zondag 1.600 bedden zijn."

Iets later zegt De Jonge de Kamer toe dat er per 1 april kan worden opgeschaald naar 1.600 bedden met verwijzing naar de bevestiging van Gommers.


Een vermeende onenigheid met Ernst Kuipers wordt zomaar nieuws

Diederik Gommers en Ernst Kuipers tijdens hun wekelijkse persmoment in het Erasmus MC. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.
Diederik Gommers en Ernst Kuipers tijdens hun wekelijkse persmoment in het Erasmus MC. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

Gommers heeft zich verbaasd over hoe media hem en die andere corona-BN'er, Ernst Kuipers, tegen elkaar uit proberen te spelen, vertelt hij tegen het magazine Medisch Specialist.

"Journalisten maken nieuws door jou iets te laten zeggen, terwijl je collega juist het tegenovergestelde beweert", zegt Gommers. "Zo heb ik Ernst Kuipers een keer tegengesproken zonder dat ik er erg in had. Ik kende een standpunt dat hij net naar buiten had gebracht nog niet, en stuitte op weg naar de auto op een verslaggever. Op het journaal 's avonds werd ons vermeende meningsverschil breed uitgemeten."

Maar in datzelfde interview met Medisch Specialist zegt hij in z'n algemeenheid best te genieten van al zijn optredens in de media: "Ik vind het nog steeds ongelooflijk leuk om te doen en praat gewoon heel graag over mijn vak, zit vol ambities, ook met betrekking tot de vereniging. De spanning van het begin is ervan af, maar ik ben nu een soort nationale troetelbeer geworden, wat mijn momentum heeft verlengd om gehoord te worden."


Hij begint een coronacampagne met zangeres en influencer Famke Louise

Foto: Jinek/RTL
Foto: Jinek/RTL

Diederik Gommers is te gast in de aflevering van de talkshow Jinek waarin de populaire zangeres en influencer Famke Louise haar kritiek op de coronamaatregelen probeert toe te lichten. Zij heeft zich aangesloten bij de online-campagne #ikdoenietmeermee.

In plaats van haar af te maken over haar onsamenhangende betoog, zoals op sociale media volop gebeurde, brengt Gommers begrip op voor haar verhaal en blijft hij rustig. Hij spreekt Famke Louise wel aan op de gevolgen van haar keuzes, maar geeft ook aan te snappen dat jongeren alle beperkingen zat worden en nodigt haar uit in zijn Erasmus MC.

Een dag na de uitzending trekt Famke Louise haar verzet tegen de coronamaatregelen en de hashtag #ikdoenietmeermee in. Na haar bezoek aan Gommers in zijn Erasmus MC kondigen de IC-arts en de zangeres een gezamenlijke coronacampagne aan, waarbij jongeren en influencer de gelegenheid krijgen kritische vragen te stellen aan experts over het coronavirus. Ook gaan Gommers en Famke Louise gezamenlijk mondkapjes op de markt brengen.

Lees meer nieuws over het coronavirus: