De Britse Brexit-minister David Davis heeft de Europese Unie onder haar neus gewreven dat het Verenigd Koninkrijk de Brexit-rekening van ruim 31 miljard niet zomaar gaat betalen.

De minister waarschuwt de EU dat het Britse parlement de ‘boete’ kan blokken als in het Brexit-akkoord niet wordt vastgelegd hoe de relatie tussen de EU en het VK eruit zal zien.

Zowel de EU als de Britten willen in oktober tot een deal komen. Die moet gedetailleerde informatie van bevatten over de toekomstige relatie op belangrijke gebieden als regelgeving en handel, zo zei Davis tijdens een evenement van de Wall Street Journal in Londen.

EU-handelaars willen naar verluidt juist een akkoord op hoofdlijnen. De details zouden uitgewerkt moeten worden in een overgangsfase, nadat de Britten de EU hebben verlaten in maart 2019.

Maar zo’n ”implementatieperiode heeft geen zin als je niet weet wat je gaat implementeren’, zei Davis.

"In het akkoord voor terugtrekken is een betaling tot ruim 31 miljard euro opgenomen. Dat is veel geld en het is onwaarschijnlijk dat het parlement wil tekenen als niet zeker is hoe de relatie er op de lange termijn uit zal zijn", aldus de Davis.

Davis zou in aanvaring zijn gekomen met Olly Robbins, toponderhandelaar aangesteld door  Theresa May. Robbins zou wel liever een overeenkomst in hoofdlijnen hebben omdat er weinig tijd meer rest voor onderhandelingen.

Maar uitstappen met 'vage afspraken', is een slecht plan vindt Davis. Binnen het team Britse onderhandelaars zou hij succesvol strijd hebben geleverd en bij ambtenaren hebben aangedrongen op het opstellen van een eisenpakket.

Volgens de Britse krant The Telegraph heeft Davis dinsdag een brief naar Britse regeringsfunctionarissen gestuurd. Daarin vraagt hij hen de belangrijkste doelen voor de Brexitonderhandelingen op een rij te zetten.

Hij is ervan overtuigd dat het grootste deel van een toekomstige handelsverdrag in de komende vijf maanden afgesproken kan worden.

Lees ook: Het pad naar Brexit wordt duidelijker... Maar de meeste Britten hebben nu spijt dat er in meerderheid voor de Brexit is gestemd