Nu V&D, Macintosh (moederbedrijf van onder meer Manfield en Scapino), Perry Sport en Aktiesport failliet zijn, komt er voor zo’n 950 miljoen euro aan omzet vrij. Wie profiteren daarvan?

Volgens het Economisch Bureau van ING zullen consumenten ongeveer 400 miljoen euro uitgeven bij de doorgestarte vestigingen en webshops. De 550 miljoen euro die dan overblijft, komt bij andere winkels terecht.

(klik op grafiek voor uitvergroting; bron: ING)

ing retail

Van het faillissement van V&D zullen waarschijnlijk vooral Blokker, Hema en Action profiteren. Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat 67 procent van de klanten van V&D die daar in het afgelopen jaar huishoudartikelen kochten, aangeeft vanaf nu naar Blokker gaan. 46 procent van de klanten zegt ook naar Hema te gaan, 42 procent kiest ook voor Action.

De V&D-klanten die elektronische producten kochten, wijken uit naar MediaMarkt (48 procent), Bol.com (29 procent) en Coolblue (22 procent). Voor kantoorartikelen gaan veel klanten naar de Hema, voor kleding is de H&M het populairste alternatief.

Webshops profiteren

De economen van ING verwacht daent webshops fors zullen profiteren. Relatief veel van de artikelen die door V&D werden verkocht, werden al online besteld. Webshops als Bol.com en Coolblue zullen proberen dat aandeel over te nemen en verder uit te bouwen.

Webshops zullen ook profiteren van het wegvallen van Macintosh, denkt ING. Hoewel meerdere winkels een doorstart zullen maken, zal dat met minder vestigingen zijn dan voorheen. Daarom zullen die doorgestarte winkels proberen hun oude klanten te bedienen via internet.

Daarnaast zullen cafés en restaurants tijdelijk profiteren van het sluiten van La Place, dat door Jumbo van V&D werd overgenomen. Veel van de La Place-restaurants zitten in V&D-vestigingen. Zodra die een nieuwe huurder hebben, en de restaurants weer open gaan, verwacht ING dat de klanten weer naar La Place terug gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl