In veel beroepen is een structureel tekort aan personeel. Dat betekent niet alleen dat werkgevers meer uit de kast moeten halen om nieuwe mensen te vinden, maar ook dat werknemers meer kunnen vragen van hun toekomstige baas.

Waar werknemers vroeger aan het roer stonden van hun eigen ontwikkeling en zichzelf moesten bewijzen voordat ze verder konden groeien, is het nu aan de werkgever om hen pro-actief verder te helpen. Althans, dat signaleert arbeidsmarktdeskundige Erica Keswin. Ze denkt dat het belangrijk is dat werknemers dat in hun achterhoofd houden tijdens het solliciteren.

Volgens Keswin is het een slecht teken als een bedrijf niet de moeite neemt om werknemers verder te helpen in hun ontwikkeling. En als dat zo is, is het volgens haar goed om daar zo snel mogelijk achter te komen.

Daarom is het verstandig om tijdens het sollicitatieproces te vragen naar de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. “Hoe pakken jullie die ontwikkeling aan?”, kun je bijvoorbeeld vragen. Volgens Keswin is het belangrijk om dat pas te doen als je verder komt in het sollicitatieproces, dus nog niet tijdens het eerste gesprek.

“Werkgevers zullen zich inmiddels niet meer verbazen over dat soort vragen”, zegt Keswin, doelend op de krappe arbeidsmarkt.

Daarnaast zijn werkgevers er inmiddels aan gewend dat twintigers en dertigers veel om feedback vragen om te kunnen leren. Veel Amerikaanse bedrijven schuiven om die reden het jaarlijkse functioneringsgesprek aan de kant. Ze gaan tegenwoordig vaker om de tafel met werknemers om hun voortgang te bespreken.

Volgens Keswin is dat laatste veel beter voor de ontwikkeling van werknemers - en kun je er dus maar beter voor zorgen dat je bij zo'n bedrijf terechtkomt. "Als er een cultuur is waarin je maar één keer per jaar met je baas over je carrière kunt praten, is dat niet een plek waar je wil werken."

In een blog op Glassdoor schrijft Caroline Gray dat je het beste een vrij specifieke vraag kunt stellen, zoals: "Ik wil meer leren over SEO en de toepassing daarvan. Is daar in deze functie ruimte voor?"

En als je wordt aangenomen is het nog steeds belangrijk om regelmatig het gesprek aan te gaan over je carrière. Je kunt het dan over je prestaties, je doelen en je interesses te hebben. "Het is belangrijk om je te realiseren dat dit twee kanten op gaat", zegt Keswin.

LEES OOK: Solliciteren kan voor introverte types best moeilijk zijn – met deze 3 tips krijg je toch die baan