Nederland is de hoogste AAA-rating kwijt bij kredietbureau Standard & Poors. Dat heeft mede te maken met de malaise op de huizenmarkt. Hoe erg was de zeepbel?

De kredietcrisis heeft de groeikracht van de Nederlandse economie aangetast, betogen analisten van bureau Standard & Poors. Dat komt mede door de combinatie van hoge hypotheekschulden en dalende huizenprijzen, waardoor consumenten koopschuw zijn geworden.

Maar hoe erg was de zeepbel op de huizenmarkt nu eigenlijk?

Weekblad The Economist maakte een interactieve vergelijker van huizenprijzen voor diverse landen, die terug gaat tot het midden van de jaren 1970.

Hieronder volgen vier snapshots waarin de ontwikkeling van Nederlandse huizenprijzen wordt afgezet tegen die van drie andere landen: VS en Spanje, twee landen die de afgelopen jaren eveneens een sterke stijging en daling van huizenprijzen kenden, en aan de andere kant Duitsland, waar de ontwikkeling veel vlakker was.  Het gaat hier om reële prijzen, dus gecorrigeerd voor inflatie.

Kijk en oordeel zelf.

(Hier betoogt hoogleraar Piet Eichholz overigens dat er in 2005 geen zeepbel was op de huizenmarkt in Nederland. Ten minste, als je huizenprijzen en huurprijzen vergelijkt en een veel langere tijdshorizon neemt dan The Economist doet, namelijk vanaf het eind van de 18e eeuw)

Huizenprijzen vergeleken: vanaf 1975 (bron: The Economist)

huizenbubbel 1a

Huizenprijzen vergeleken: vanaf 1985 (bron: The Economist)

huizenbubbel 2

Huizenprijzen vergeleken: vanaf 1995 (bron: The Economist)

huizenbubbel 3

Huizenprijzen vergeleken: vanaf 2005 (bron: The Economist)

huizenbubbel 4

 

  • (velden met * zijn verplicht)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl