De kindertijd is misschien wel de mooiste tijd van het leven, dus is het schokkend om kinderen te zien die hard moeten werken op het land of blind dictators steunen.

Maar voor de 5,3 miljoen kinderen onder de veertien in Noord-Korea is dat de realiteit bij het opgroeien.

Kinderen leren om van de akelige geschiedenis van het land te houden, van de stichter Kim Il Sung tot de huidige leider Kim Jong Un. Ze mogen dan misschien ook leren tekenen en muziek maken, maar ook dat staat vaak in het teken van politieke doelstellingen.

Hier een blik op hoe het is om op te groeien in het meest geheimzinnige land ter wereld.


Van jongs af aan moeten kinderen die buiten de hoofdstad Pyongyang leven werken op boerderijen. Gedwongen arbeid vormt een belangrijk aandeel van de Noord-Koreaanse economie.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Volgens sommige berichten kunnen arbeiders die niet aan de eisen voldoen voor straf naar een concentratiekamp worden gestuurd.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Source: Human Rights Watch


In minder ontwikkelde regio's kan de tocht naar school worden bemoeilijkt door bouwprojecten en gevaarlijk terrein. Als dorpen al schoolbussen hebben dan zijn dat vaak afgedankte vrachtwagens.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Bron: earth nutshell


Het leven in Noord-Koreaanse weeshuizen kan extreem zwaar zijn. Zelfs kinderen die worden geadopteerd riskeren later in hun leven te worden afgestoten als hun ouders zichzelf niet kunnen bedruipen.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Bron: CNN


Ondertussen kunnen families met iets meer geld zich wat meer luxe permiteren, zoals traditionele Noord-Koreaanse kleding.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Maar geld stelt een familie niet vrij van de politieke verplichtingen. Vele Noord-Koreanen aanbidden al dan niet oprecht de leiders van het land en maken regelmatig trips naar nationale monumenten met hun kinderen.

Foto: Reuters

Afgelopen juni organiseerde Kim Jong-un een evenement dat "Wij zijn het gelukkigste ter wereld" heette — de viering van de zeventigste verjaardag van de Koreaanse Kinderunie.

Foto: KCNA/Reuters

De indoctrinatie begint heel vroeg, soms al bij de kinderopvang. Jonge kinderen krijgen anti-Amerika boodschappen te horen en gebruiken speelgoedgeweren en -granaten om afbeeldingen van soldaten aan te vallen.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Bron: Washington Post


Op Internationale Kinderdag was er in de hoofdstad Pyongyang een nep-parade waarbij kinderen werden uitgedost als Noord-Koreaanse militairen.

Foto: Reuters

De omstandigheden in scholen zijn lang niet altijd even gezond. Eén peuterschool in Pyongyang is gevestigd in een textielfabriek.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Maar dat hoort bij de ongelijkheid in Noord-Korea. Families die niet in armoede leven kunnen hun kinderen een vrolijker opvoeding geven.

Foto: Jacky Chen/Reuters

Zo kunnen de bestpresterende kinderen les krijgen in het Kinderpaleis Mangyongdae in vreemde talen, computervaardigheden en sport.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Sommige bezoekers van Mangyongdae vinden het instituut heel vreemd. Iemand die op bezoek was bij een kunstles zag de kinderen nooit met hun potlood het papier aanraken terwijl ze wel professionele tekeningen voor hun hadden.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Bron: Abandoned Kansai


Mangyongdae biedt in zijn enorme gebouw plaats aan 5400 kinderen tegelijkertijd.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Bron: Abandoned Kansai


Hun voorstellingen zijn grootse uitingen van de Noord-Koreaanse persoonlijkheidscultus. De thema's eer en grootsheid overheersen altijd.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Tijdens een voorstelling voor buitenlandse journalisten vorig jaar mei hadden veel van de koor-, dans en acrobatische acts een duidelijke politieke ondertoon.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Maar ondanks dat alles is de kindertijd de enige grotendeels zorgeloze periode in het leven, want bij het volwassen worden komen al snel de angsten en de dwang.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

De kinderen zijn nog niet oud genoeg om de propaganda waarmee ze gevoed worden te doorgronden of te begrijpen hoe treurig hun leefomstandigheden zijn.

Foto: Jacky Chen/Reuters

Het mag dan misschien kort duren en niet altijd even leuk zijn, maar de kindertijd is wel de periode waarin Noord-Koreanen het meest gemeen hebben met de rest van de wereld.

Foto: Damir Sagolj/Reuters