VVD, CDA, D66 en GroenLinks zitten inmiddels zo’n drie weken aan de onderhandelingstafel. En voorlopig lijken ze er nog niet uit.

Volgende week nemen de partijen een weekje vrij. Veel analytici dachten daarom dat deze week cruciaal zou worden; of de partijen gaan ervoor, of ze besluiten in een andere samenstelling verder te gaan.

Er wordt vooral naar GroenLinks gekeken, de partij die inhoudelijk het meest verschilt van met name CDA en VVD. Hoe is de verstandhouding inmiddels, na drie weken praten?

De Telegraaf en de NRC trekken in hun krantenkop exact de omgekeerde conclusie (en NOS-verslaggever Ron Fresen schrijft wat u denkt):

Wat moet je hiermee? VVD-dinosauriërs zoals Hans Wiegel en Frits Korthals Altes noemen tegenover De Telegraaf een constructie met GroenLinks “onwenselijk en onmogelijk”. NRC concludeert dat “de reserve jegens GroenLinks de afgelopen tijd is geslonken”, en de achterban zich bovendien koest houdt.

Volgens de NOS ligt de waarheid ook ergens in het midden. VVD-prominenten zijn inderdaad sceptisch, maar het alternatief (ChristenUnie) is ook moeilijk. Ook met die partij zijn de verschillen groot, en daar bovenop levert die constructie de kleinst mogelijke meerderheid op in beide Kamers.

Wat je hieruit vooral kunt concluderen is dat de formatie een gesloten proces is, en dat het vooral gissen is naar wat er daadwerkelijk gebeurt. Wat we écht weten is dat er snoeptomaatjes en komkommer op de tafel staan van informateur Edith Schippers, en dat er bezoek is geweest van onder meer demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de directeur van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot.

Daar houdt het dan ook wel mee op – hoewel dat partijprominenten er uiteraard niet van weerhoudt om van zich te laten horen.

LEES OOK: Dit wordt sowieso een lastige formatie – dat erkent Rutte ook