Je potentiële dates beoordelen op basis van een paar wazige of juist superstrakke foto’s is niet ideaal. Een nieuwe app genaamd Waving biedt een innovatieve manier om te selecteren: stemgeluid.

Wie Waving installeert, krijgt geen foto’s van kandidaten te zien maar een geluidsfragment. Nadat je eerst in de app aangeeft wat je zoekt in een vriendin of vriend, krijg je mogelijke matches voorgeschoteld zonder dat je dus ook maar een glimp opvangt van hun uiterlijk. Op dit moment is de app verkrijgbaar voor iOS, maar nog niet voor Android.

Toegegeven, ik ben altijd nieuwsgierig om nieuwe dating-apps te proberen om te zien hoe goed ze werken. In elk geval is het een verfrissend alternatief voor de dertien-in-een-dozijnapps als Hppn, Tinder en Bumble, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd.


Waving installeren is eenvoudig

Foto: Waving/Business Insider

Je kunt kiezen voor een inlog via Facebook, zoals ik, of je e-mailadres gebruiken


Vul vervolgens je voorkeuren in.

Foto: Waving/Business Insider

Deze opties kennen we wel uit ander datingapps: geslacht, leeftijdsvariatie en de maximale afstand.

Lees ook op Business Insider

Onder het mom van een test zette ik de afstand op anderhalve kilometer, de maximumafstand. Omdat de app nog vrij nieuw is, bleef het aantal potentiële matches beperkt tot vier mannen binnen die afstand.


Je profiel draait om opnames

Foto: Waving/Business Insider

Foto’s komen er dus niet aan te pas bij Waving. In plaats daarvan draait je profiel helemaal om meerdere opnames van je stemgeluid. Wat je wil vertellen, maakt niet uit en je kunt de berichtjes een gewenste titel meegeven. Ik luisterde bijvoorbeeld naar een erg vermakelijke recensie van de laatste aflevering van Saturday Night Live van een potentiële match.

Op dit moment houdt Waving nog niet in de gaten wat mensen zeggen of wat voor labels ze eraan toekennen.


In het ‘Discovery’ gedeelte zoek je naar date-kandidaten

Foto: Waving/Business Insider

Swipen lijkt tegenwoordig wel synoniem voor daten, want ook op Waving veeg je naar rechts als je iemand beter zou willen leren kennen. Eerste krijg je hun naam, leeftijd en afstand te zien. Natuurlijk is dit ook de plek waar je de stemopnames afspeelt.

Naar de stemmen van vreemdelingen luisteren kan, zoals verwacht, een behoorlijk tenenkrommende ervaring zijn. Anderzijds, het is ook verfrissend om te horen hoe mensen zichzelf actief presenteren in plaats van dat ze slechts een paar foto’s van zichzelf selecteren. Het voelt ergens alsof je een voicemail beluistert.

 


Helaas gaan de stemopnames het raam uit als je matcht

Foto: Waving/Business Insider

Hoewel ik de nieuwe aanpak kan waarderen, was ik wel een beetje teleurgesteld dat het stemopnames dumpt op een cruciaal punt: wanneer je eenmaal matcht met iemand, kun je alleen communiceren per chatbericht, niet meer met je stem.

Ik had graag gezien dat Waving het stem-aspect verder uitgebouwd had en daar meer mee had gedaan. Wat mij betreft was het een stuk interessanter geweest om ook in een later stadium met je match te praten in plaats van tekstberichtjes uit te wisselen.

Dus ik ga Waving weer van m’n telefoon verwijderen. Afgezien van het feit dat nog erg weinig mensen de app gebruiken, denk ik dat de makers het concept van een dating-app gebaseerd op stemgeluid nog iets verder moet uitdenken. Voorlopig blijf ik trouw aan de aloude foto-apps.