Howard Marks, miljardair, investeerder en oprichter van Oaktree Capital Management, is onvermurwbaar als het gaat om zijn opvatting over cryptomunten als de bitcoin, ethereum en andere: “Ze zijn niet echt.”

Marks herhaalde dit woensdag drie keer in zijn meest recente Oaktree-memo die hij aan klanten stuurde.

“Ik denk dat deze dingen ontstaan zijn uit de combinatie van (a) twijfels over financiële zekerheid – inclusief de waarde van nationale valuta – die stammen uit de financiële crisis en (b) het feit dat millennials zich comfortabel voelen bij alle virtuele zaken”, schrijft Marks. “Maar ze zijn niet echt.”

Marks heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt. De brief van 22 kantjes staat vol noten en citaten van The New York Times, The Wall Street Journal en andere media over munten die op blockchaintechnologie zijn gebaseerd. Maar hij is nog steeds niet overtuigd dat ze op lange termijn een belofte vormen.

“Sommige mensen willen graag speculeren met digitale munten om winst te maken”, schrijft hij. “Anderen willen een klein beetje geld in deze tot nu toe winstgevende fenomenen steken uit angst om de boot te missen. Maar ze zijn niet echt!”

Uiteindelijk komt het allemaal neer op optimisme, zegt Marks. Zodra onze huidige 'bullmarkten' een duikvlucht maken, zouden bitcoin- en ethereumspeculanten een grote klap kunnen krijgen.

"Ze [de munten] doen het waarschijnlijk zolang er optimisme is", schrijft Marks. "Maar hun performance in slechte tijden is verre van betrouwbaar. Wat gebeurt er met de bitcoinkoers en liquiditeit als mensen in een crisis besluiten dat ze toch liever dollars (of goud) aanhouden?"

Marks is niet de enige traditionele Wall Street-partij die sceptisch is over digitale munten. Belangrijke banken zoals Morgan Stanley hebben de bitcoin erkend als een 'asset' van waarde, maar zijn terughoudend om het een echte valuta te noemen.

Voor mensen zoals Marks heeft de bitcoin een steile leercurve. De munt is niet zo eenvoudig als een traditionele munt, wiens bankbiljetten gegarandeerd worden door centrale banken en verwerkt worden door clearinghuizen. De bitcoin daarentegen maakte gebruik van de blockchain, waarbij alle transacties worden bijgehouden in een decentraal grootboek zonder tussenkomst van een derde partij.

Het lijkt erop dat Marks nog wat meer moet lezen om zijn kennisachterstand in te halen. "Niemand heeft mij kunnen overtuigen van die munten", schrijft hij.

LEES OOK: Hoe succes van broertje ethereum kan helpen om bitcoin te redden

MIS OOK NIET: Mede-oprichter van cryptomunt ethereum: “Een tikkende tijdbom”