Een aantal medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen wordt vanaf 2017 toch weer vergoed via het basispakket. Het gaat om ooglidcorrecties, besnijdenis van het mannelijk geslacht en het aanbrengen van een borstimplantaten bij vrouwen en transgenders die geen borstgroei hebben.

De ingrepen zitten weer in de basisverzekering als ze tenminste worden uitgevoerd op medische indicatie, bijvoorbeeld als iemand door een verlamd ooglid veel minder zicht heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

De plastisch chirurgische ingrepen verdwenen eerder uit toen nog het ziekenfonds omdat er te veel misbruik van zou worden gemaakt. Mensen gebruikten het steeds meer alleen om zich te verfraaien. Schippers heeft afspraken gemaakt met plastisch chirurgen en zorgverzekeraars om herhaling te voorkomen.

Etalagebenen

Het plaatsen van implantaten voor ontbrekende hoek- en snijtanden wordt voortaan vergoed tot en met het 22e jaar. Nu ligt die grens nog bij 18 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het achttiende levensjaar is ontstaan.

Voor mensen met zogeheten etalagebenen in de tweede fase worden 37 behandelingen door de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen hebben mensen door vernauwde bloedvaten pijn in hun benen. Volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) is oefentherapie voor deze groep vaak effectiever dan behandeling in het ziekenhuis door de vaatchirurg.

Behandelingen transgenders

COC Nederland laat in een reactie weten "diep teleurgesteld'' te zijn omdat de behandelingen van transgenders niet vergoed worden. "Het COC roept de minister en de Tweede Kamer op om alsnog de hele medische behandeling van geslachtskenmerken voor transgenders te gaan vergoeden. De vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, mag niet afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomen'', aldus de belangenorganisatie.

Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, maar ook gelaatscorrecties en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed en gezichtsontharing maar gedeeltelijk.