• De Zuid-Afrikaan Stepen McGown werkte jaren als bankier in Londen, toen hij in 2011 besloot een motorreis te maken van Europa naar Afrika.
  • In Timboektoe werd hij ontvoerd door een afdeling van Al Qaeda en verbleef zes jaar in gevangenschap.
  • McGown vertelt tegenover FM.nl wat hij van die periode heeft geleerd.

De Zuid-Afrikaan Stephen McGown had een aantal jaar als bankier in Londen gewerkt, toen hij in 2011 besloot een motortocht te maken van Europa naar Zuid-Afrika. Op 25 november van dat jaar werd hij samen met de Nederlander Sjaak Rijke en de Zweed Johan Gustafsson ontvoerd uit een hotel in Timboektoe door een leden van de terroristische groep Islamitische Magreb (AQIM), een afdeling van Al Qaeda in Afrika.

McGown verbleef liefst zes jaar in gevangenschap in kwam in 2017 vrij.  “Al Qaeda heeft mijn vrijlating niet als een marketingstunt gebruikt. Ik kreeg een duwtje in de rug met de mededeling dat ik mocht gaan. En dat was dat”, vertelt McGown in een interview met FM.nl.

Een belangrijke les die McGown leerde was dat dingen die hij in zijn werkzame leven altijd belangrijk had gevonden, er veel minder toe deden. “Ik ontdekte gaandeweg dat ik al die bezittingen van vroeger niet nodig had. Dat die bonus aan het einde van de maand minder belangrijk was dan mijn gezondheid, zelfs minder belangrijk dan het eten van de volgende dag. Dat al die triviale zaken waar ik me vroeger druk over had gemaakt er niet werkelijk toe deden.”

Dat is ook relevant voor leiders bij bedrijven in bredere zin, volgens McGown: “Houd de zaken simpel, vermijd ‘over-engineering’, waak voor bureaucratische rompslomp en vermijd uitstelgedrag. Dat komt de wendbaarheid van je bedrijf ten goede – en welk bedrijf wil er niet ‘agile’ zijn?!”

LEES HIER het hele interview met Stephen McGown op FM.nl: Zes jaar als gevangene van Al Qaeda hebben me ook bevrijd”

Stephen McGown is  live te horen tijdens FM dag 2023. Het aantal kaarten is beperkt dus reserveer direct je ticket en maak kans op het gesigneerde boek van Stephen McGown