In augustus 2016 besloot Brandon — bekend van de site Mad Fientist — op z’n 34ste te stoppen met werken en te gaan en rentenieren.

Brandon geeft uit privacy-overwegingen z’n achternaam niet prijs, maar hij woonde een aantal jaren in de Amerikaanse staat Vermont waar hij een zuinig leven leidde. Brandon slaagde erin de afgelopen jaren in om maandelijks ongeveer 70 procent van zijn inkomen opzij te zetten om te sparen en te beleggen.

In 2014 verhuisden Brandon en zijn vrouw – die voorlopig niet met pensioen wil en haar persoonlijke financiën gescheiden houdt – naar Schotland. Daar werkte Brandon nog een aantal jaar tot hij genoeg vermogen had om op z’n 34ste te kunnen stoppen met werken en te gaan rentenieren.

Financieel onafhankelijk

“Voor mij ging het altijd om financiële onafhankelijkheid en niet zo zeer om vroeg met pensioen gaan”, vertelt Brandon tegenover Business Insider. “Ik wilde niet stoppen met werken, maar de tijd en vrijheid hebben om dingen te doen die voor mij belangrijk zijn.”

Op weg naar financiële onafhankelijkheid leerde Brandon wel iets belangrijks: er is meer in het leven dan als een gek sparen.

Tijdens één van zijn Financial Independence-podcasts vroeg iemand Brandon waardoor hij gemotiveerd bleef. Hij gaf aan dat het bereiken van zijn spaardoelen niet het lastigste was en dat hij eerder te veel geld opzij zette. "Ik raakte er zo door gegrepen, dat ik er ongelukkig van werd. Ik wilde niets meer doen dat met geld uitgeven te maken had. Het enige dat telde was zo snel mogelijk mijn vermogensdoelen halen."

Brandon maakt zich nog steeds sterk voor financiële onafhankelijkheid, maar benadrukt dat wie vroeg wil stoppen met werken moet oppassen. Je moet niet geobsedeerd raken, met het risico dat je in een isolement belandt.

Vroeg kunnen stoppen met werken moet volgens Brandon een bevrijdende ervaring zijn, niet iets beperkends. Brandon ontdekte dat door bijna niets uit te geven, het ook lastig was om vriendschappen te onderhouden en te genieten van de kleine dingen in het leven.

"Richt je op de kracht die je krijgt met al dat spaargeld, en gebruik die kracht om je leven beter te maken", zegt Brandon. "Offer je geluk niet op voor het bedrag dat je uiteindelijk op de bankrekening wilt hebben."

LEES OOK: Dit moet je dagelijks opzij zetten om in 2 jaar 20 duizend euro eigen spaargeld te hebben