De aanbieder van laadpalen voor elektrische auto’s Allego en leverancier van duurzame stroom Vandebron hebben de handen ineengeslagen. Daardoor kan volgens beide bedrijven nu worden gegarandeerd dat de hoeveelheid stroom die jaarlijks via de laadpalen wordt gebruikt geheel uit duurzame, regionale bronnen wordt gewonnen.

De samenwerking betreft volgens Allego ongeveer 2.000 laadpalen in de publieke ruimte, verspreid over heel Nederland. Dat is ongeveer 20 procent van het totale aanbod, exclusief de palen die bij particulieren en bedrijven zijn geplaatst.

Naar eigen zeggen is het bedrijf nu de eerste aanbieder die volledige transparantie biedt over de herkomst van de stroom. Automobilisten met een elektrische auto kunnen er daardoor op rekenen dat de hoeveelheid stroom die zij gebruiken daadwerkelijk wordt gewonnen uit duurzame middelen.

Vandebron betrekt stroom van regionale producenten, zoals boeren die elektriciteit opwekken uit voornamelijk zon en wind. Daarmee biedt het consumenten al groene stroom die direct naar de bron is te herleiden. Volgens het bedrijf is het aanbod groot genoeg om ook de laadpalen van voldoende stroom te voorzien.

Uitgifte van certificaten

De laadpalen zijn niet direct gekoppeld aan de windmolens en zonnecellen die de energie opwekken. De zekerheid over de groene stroom loopt via de uitgifte van certificaten die garanderen dat de hoeveelheid stroom die wordt gebruikt daadwerkelijk is opgewekt bij specifieke producenten van duurzame energie uit de regio.

Volgens Vandebron wordt zo "100 procent gegarandeerd'' dat het totale jaarverbruik van een klant wordt opgewekt uit de gekozen duurzame bron. Het bedrijf verwacht dat er op deze manier meer geld beschikbaar komt voor lokale investeringen in zon- en windenergie.

Volgens Allego, dat vooral laadpalen levert aan gemeentes, rijden er momenteel 90.000 à 100.000 elektrische auto's in Nederland. Het bedrijf verwacht zeker vanaf 2017 een sterke groei. Veel automerken komen dan met nieuwe 'plug ins' op de markt. Verder voorziet het bedrijf een enorme toename naar de vraag naar laadoplossingen als het openbaar vervoer overschakelt op elektrische voertuigen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl